Hem Vinvärlden 93 poäng till Champagne Gosset Grand Rosé Brut

93 poäng till Champagne Gosset Grand Rosé Brut

av Anders Enquist

I mer än fyra århundraden har Gosset gjort vin och redan i slutet av 1500-talet så exporterades vin till Storbritannien. Stilen och känslan i vinmakandet har bevarats sedan familjen Gosset började sin resa, vars rykte för kvalitativa viner startar i vingården. Man skördar nästan enbart från premier cru och grand cru vingårdar. Gosset undviker malolaktisk jäsning. Med detta anser huset att man bättre behåller fräschören från frukten och renheten i smaken.

Veckans Dryckestips är Gosset Grand Rosé Brut, vilken bygger på 50/50 chardonnay och pinot noir varav 8% är röda viner, från byarna Avize, Chouilly, Villers-Marmery, Bouzy, Ambonnay, Verzenay och som fått ligga tre år på sin jästfällning.

Chefredaktör Anders Enquist om Champagne Gosset Grande Reserve Brut

Jag är och har alltid varit mycket svag för denna champagne. Det är nämligen en excellent roséchampagne vibrerande av burgundisk och vinös närvaro med ett förföriskt absorberande mousse i det omedelbara introt.  Det vibrerar av smakfull frukt med förnimmelse av körsbär, smultron, mogna rabarber, röda äpplen och vinbärsblad.

Sedan har vi en mineraliskt etsad citrusfruktighet som skapar underbar friskhet, attraktiv beska och syra i den rödbäriga delen av champagnen. Det mineraliska basspelet är just det som håller vinet på den stringent eleganta sidan, och som också ger vinet en ståtlig ryggrad.

Förutom den strukturellt fullgoda linjen samt övriga utsökta, kvalitativa egenskaper som här föreligger, så är Gosset Grand Rosé Brut dessutom en oerhört god champagne. Och med tanke på det facila priset så inbjuder Gosset Grand Rosé Brut till ett frekvent och glamouröst sällskapande oavsett tillfälle.
Snygg, inbjudande och ståtlig som den är…

93p

Gosset Grand Rosé Brut
Nr 7405 (750 ml) 12%, 529 kr
Champagne, Frankrike

Champagnen finns i 36 butiker, men kan beställas till föredragen Systembolagsbutik här >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING