Hem Vinvärlden 93 poäng till Charles Heidsieck Blanc de Blancs MV

93 poäng till Charles Heidsieck Blanc de Blancs MV

av Livets Goda

Den 8:e december lanserades 1 200 flaskor Charles Heidsieck Blanc de Blancs MV. Druvorna till denna 100 procentiga chardonnay kommer från 6 utvalda cru´s, varav majoriteten från Côte des Blancs (Vertus, Oger) och kompletteras av Villers Marmery, Montgueux, Trépail och Vaudemange. 75% av vinet kommer från skörden 2012 och resterande 25% är reservavin. Vinet har vilat på jästfällningen under drygt 4 år. Dosage 10 g/l. Skål!

Chefredaktör Anders Enquist om Charles Heidsieck Blanc de Blancs MV

Charles Heidsieck tillhör numera de här riktigt stabila champagnehusen som alltid levererar bra och ger oss spekulanter en ombonat lyxig känsla i sällskap med den ädla och mousserande drycken. Vi pratar klass kort och gott.

Årets Blanc de Blancs MV har ett utsökt vinöst finlir som för tankarna i släktträdet till Côte De Beaune i Bourgogne. Strukturellt är det ytterst elegant med kashmir i tanninerna och ett inledande aristokratiskt och fylligt moussespel i gom.

Sedan kliver vi vidare in i ett melankoliskt bitterljuvt och smakfullt landskap fyllt med limestonevackert fruktdriv med syrlig citrushinna, vit persika och mogna gröna äpplen snyggt beklädda av en smörsmekt nötig honungssötma och som grädde på ”mousset” en finstämd, ljus kryddighet. Gången är utsökt balanserad och varje steg vi tar med denna champagne känns ytterst väl avvägda och välplacerade.

Det är komplext med själ och djup men på samma gång mycket tydligt och omedelbart inbjudande och i avskedet blåser det maritima vindar, fyllda med längtan om återseende.

Vi har en strålande champagne i glasen!

93 poäng

Charles Heidsieck Blanc de Blancs MV
Nr 90648 (750 ml) 12%, 649 kr
Champagne, Frankrike

Champagnen finns redan på hyllan i ca 66 Systembolagsbutiker, vilken som är din närmsta butik finner ni HÄR. Champagnen kan naturligtvis beställas till föredragen butik, vilket man kan göra här >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING