Hem Vinvärlden 93 poäng till Melville Estate Chardonnay 2017

93 poäng till Melville Estate Chardonnay 2017

av Anders Enquist

Från och med idag, den 22 september, så går det äntligen och återigen att beställa viner från tillfälliga sortimentet till valfri systembolagsbutik. Inte en dag försent. I samband med detta uppmärksammar vi ett fint släpp från vinfirma Melville med rötterna i Sonoma County i Kalifornien. 

2017 Melville Estate Chardonnay
Melville Winery / Sta. Rita Hills / Kalifornien / Nr 94355 / 379 kr / 93 LGP
Även om Melville grundades redan 1989 och att deras chardonnayplantor planterades 1997 så vill jag gärna placera detta vin bland den ”nya generationens” kaliforniska chardonnayviner. Viner som ligger i ett mycket humant prisläge och spelar på syra och en ren och fräsch fruktelegans i kraften.

I detta estatevin finns inga överspelande ekfatstoner, man använder 15-20 år gamla, neutrala franska ekfat i den 10 månader långa lagringen, som avger en felfri förnimmelse av smörnöt i näsan för att i gom försvinna in i en försiktigt tropisk, fint kryddad, apelsin- och citrusfruktighet med ett bra fäste i den sandmineraliska jordmånen vilket också ger vinets tanninstruktur en smekande skärpa. Närheten till Stilla Havet ger vinet en maritimt speglad vegetal närvaro med ytterst välavvägd sälta i den honungshintade och vitblommiga sötman.
Avslutet går i en ytterst harmonisk melodi med ett silkigt juicy fruktspel med slipad krydda och där syran i vinet får en revival.

Snyggt vin och mycket trivsamt i gom.

Till mat: ja, chilikryddade grillade skaldjur, grillad fisk, kyckling, kalv, skaldjurspasta, risotto…
Lagring: Intas idag och 8 år framåt. Kommer förmodligen även tåla några år till i källaren utan att dödförklara sig själv.
Musik: Is It Fun med Kylie Auldist

Vinet kan man beställa till föredragen butik HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING