Hem Vinvärlden 94 poäng till 2016 Castello di Fonterutoli

94 poäng till 2016 Castello di Fonterutoli

av Livets Goda

Den har inte varit helt utan kontrovers, kategorin Gran Selezione som Chianti Classico-konsortiet presenterade med pompa och ståt för några år sedan. Men den var nödvändig då den tidigare högsta kategorin, Riserva, helt urvattnats och inkluderade allt för mycket Chianti som drog nytta av epitetet utan att för den delen lyfta överhuvudtaget. De nya tuffare kraven, för att erhålla den främsta beteckningen, är ett välkommet drag av konsortiet och hjälper konsumenten att identifiera toppkvalitet, som med Mazzei’s 2016 Castello di Fonterutoli Chianti Classico Gran Selezione.

Chefredaktör Anders Enquist om Castello di Fonterutoli 2016 Chianti Classico Gran Selezione

Det råder ingen tvekan, Mazzei har gjort ett strålande vin i denna årgång. Supertrimmade, medryckande tanniner, sval elegans i den uttrycksfulla och rika fruktigheten, ja man levererar ett vin med finess och utsökt precision, det ligger ett stoiskt lugn i kraften.

Inslagen i frukten står dessutom som spön i backen men jobbar som ett sammansvetsat team: mogna körsbär, vinbär, plommon och björnbär som vilar i ett fast mineraliskt grepp som närapå framkallar blodcitrus och får därmed den strama intensiteten och spirituella, eleganta linjen.

Det aromatiskt örtiga utstrålar lavendel och tobak med en maritim sälta och den finlemmade sötman har en syrlig sträng. Det är en sann fröjd att följa vinets utveckling i glaset och notera hur allt rundas av ytterst smakfullt efterhand, från den lika elegant stringenta inledningen med allt det underbara i vinet som förlöses vid det direkta öppnandet, till det mer följsamt sobra som ligger i botten av vinets djup.

Ja, det är ett nobelt vin och en årgång att investera in, för hur njutbart det än är idag, så kommer det också ha ett långt, vitalt liv framför sig.

Grazie mille!

94 poäng

Castello di Fonterutoli 2016
Nr 32130 (75 cl), 329 kr
Toscana, Italien

Vinet levereras i en röd presentförpackning och finns på ca 90 Systembolag, till övriga butiker beställer man den enkelt >>>

Om Castello di Fonterutoli
Fonterutoli är namnet på egendomen i Chianti Classico som varit i familjens ägo sedan 1435. Som alltid är det Carlo Ferrini som står bakom vinet som består av 92% sangiovese och lika delar malvasia och colorino. Back to the roots med andra ord, vilket också syns på den klassiska etiketten. Lagringen har skett i franska fat (225 och 500 l) i 20 månader, varav 60% nya fat.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING