- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

94 poäng till Bruichladdich Port Charlotte Scottish Barley 

Whisky & Bourbon om Bruichladdich Port Charlotte Scottish Barley Det är skönt att gång på gång konstatera att destilleriet är tillbaka på barrikaderna med att leverera elegant kvalitet med sitt tydliga ursprung i behåll. Samtidigt är man inte rädda för att fortsätta förnya, förändra och hitta nya vägar, med bibehållen kvalitet och ursprung i fokus. Det är inte bara gott med en dram Bruichladdich, det är också oerhört kul att följa destilleriets öden. Och det är ett sant nöje att smutta (nåja..) på denna Port Charlotte som med sina perfekt tyglade 50 procent alkohol uppträder ytterst elegant och välbalanserat. Det finns både finess och elegans i de rökiga aromtonerna som spelar fint med citrus, vegetala och maritima vindar, fatinslag, regalskeppstampar och kanderad apelsin. Texturen är vidare mjukt rik med bra viskositet och binder snyggt ihop honungstoffée, ljus exotisk fruktighet, lätt kanderad citrusfrukt, röda äpplen och persika med en väl integrerad och balanserad torr sötma. Den berömda Islay-rökigheten hålls väl balanserad hela vägen utan att för den sakens skull tyna bort, faten känns ytterst välplacerade och avslutet bjuder på krydda och har både längd och kraft. Ja, avslutet narras lite också, då vi tror att det är ebb så kommer tidvattnet tillbaka ännu en gång. Som vi säger, ”hyfsad” längd. Port Charlotte Scottish Barley whiskyn besitter sammanfattat en läcker kraft, elegans, balans och tjuskraft och vi konstaterar ännu en gång att vi uppskattar det här väldigt mycket! 94 poäng / Whisky & Bourbon Bruichladdich Port Charlotte Scottish Barley Nr 85313, (700 ml), 602 kr, 50% Islay, Skotttland Whiskyn finner ni på Systembolagets beställningssortiment, och den beställer ni enkelt här >> Övrigt På frågan huruvida man ska ha några droppar vatten i whiskyn så förespråkar vi att ni som vanligt gör som ni själva känner. Styrkan är dock inte påtaglig utan skänker bara karaktär till whiskyn, så vi konstaterar att vi föredrar denna Port Charlotte utan något vatten som helst. Kort om Bruichladdich 1939 fick Bruichladdichs nya amerikanska ägare som satsade stort på att göra en skotsk whisky för den amerikanska marknaden – ”The real McCoy”. Satsningen föll samman på grund av andra världskriget. I modern tid har ägarskiftena fortsatt fram till 2001 då vinhandlaren Mark Rainer och bolaget Murray McDavid förvärvade Bruichladdich och gav destilleriet en ny fast grund att stå på. När whiskyveteranen Jim McEwan handplockades som destillerichef 2001 tog en ny tid sin början och man har sedan dess gjort sig känt som Skottlands mest innovativa destilleri med nyskapande buteljeringar och egna tillverkningsmetoder.”