Four Roses historia startar 1884 när Paul Jones Jr flyttar sin verksamhet till Louisville, Kentucky. Fyra år senare registrerar han varumärket Four Roses och resten är vad man brukar benämna som ”historia”. Prisbelönta Brent Elliot är nuvarande master distiller.
Four Roses Small Batch består av fyra, av de tio bourbon recept som Four Roses gör, där varje batch destilleras och mognar varje år, var och en för sig. När dessa sedan nått optimal mognad kombineras de för att skapa en balanserad och ”sipp-vänlig” bourbon.
Chefredaktör Anders Enquist om Four Roses Small Batch
I fråga om att luta sig tillbaka med något icke för påträngande i glaset, men samtidigt ha något som håller dig ”vaken” med krydda och karaktär, ja då är detta ett alldeles utmärkt alternativ.
Här kombineras fyra olika bourbonrecept och faten töms efter en optimal lagring i minst 6-7 år och vi får en sagolik, stramt fyllig ”sipping bourbon” i mjuk, välbalanserad struktur och en mycket smakfull fruktighet med en kramig, vaniljhintad sötma i diskreta inslag av ananas, banan, torkad frukt i fråga om aprikos, cassis och fräscha syrliga citrusinslag, allt med ett skönt krydd-driv från faten. Ett rikt, långt avslut avrundar där även ett visst piptobaksmoln drar i bakgrunden. Faktum är att denna Four Roses uppträder så sammansatt och välsvarvat i sin eleganta kraft att den lika gärna kan serveras i ett klassiskt brett bourbonglas med som utan is.
En utsökt bourbon är det!
94 poäng
Four Roses Small Batch
Nr 2455 (700 ml) 45%, 369 kr
Kentucky / USA
Bourbonen finns på ca 90 Systembolag, till övriga butiker beställer man den enkelt utan extra kostnad >>>
Drinkinspiration: Boulevardier
Endast tre enkla ingredienser för att framställa denna utsökta cocktail som oftast är känd som ”Whiskey Negroni.”
Ingredienser:
2 cl Four Roses Small Batch
2 cl Söt Vermouth
2 cl Campari
Så gör du:
Fyll ett rörglas med is och rör ingredienserna till en lagom kyld temperatur. Fyll ett whiskeyglas med is och sila ingredienserna över isen. Avsluta med att försiktigt pressa ur oljan från en apelsinzest över drinken och garnera sedan drinken med apelsin zesten. Experimentera själv med hur mycket smak av söt vermouth och Campari du vill ha i drinken.