Hem Vinvärlden 94 poäng till Gosset Grand Millésime Brut 2012

94 poäng till Gosset Grand Millésime Brut 2012

av Anders Enquist

I veckan lanserades magnumbuteljen i årgång 2012 av champagnehuset Gosset´s Grand Millésime Brut. Synnerligen en mycket givande release för alla sanna champagneälskare.      

2012 Gosset Grand Millésime Brut

Gosset / Champagne / Frankrike / Nr 92987 / 1 499 kr Magnum / 94p
Det här är champagnehuset som ofta får stå i skuggan av de mer stora, klassiska och mer starstruck namnen i champagne, men som alltid levererar stort, och emellanåt lite större.  Underskattad på så vis men ”solid as a rock” som Ashford & Simpson sjöng det på 80-talet.
I årgången visar den här upp smått burgundiska vibrationer i par med viss tropisk, vitblommig frukt med ananas och vit persika i den sirliga äppel-och citrusslingan, där en bestämd men kärleksfull mineralisk hand håller upp skärpa och ger stram elegans. Röda bär ger en fin skymning längre in i resan och här har vi en champagne som både ger passionerad värme samtidigt med kyligt styrd precision. Det är oerhört smakfullt och smått förföriskt…

Druvblenden fördelas 67% chardonnay från byarna Avize, Cramant, Le Mesnil-sur-Oger, Trépail, Villers-nMarmery, Ambonnay samt Cumières och 35% pinot noir från byarna Verzy, Mailly, Ambonnay samt Aÿ.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING