Hem Vinvärlden 94 poäng till Heartland One – strålande njutningsfullt och elegant väldresserat över hela banan

94 poäng till Heartland One – strålande njutningsfullt och elegant väldresserat över hela banan

av Anders Enquist

Bakom Heartland One hittar vi en Australiens främsta vinmakare, Ben Glaetzer, som snabbt insåg potentialen att göra vin i mindre kända Langhorne Creek. 2001 var första årgången man gjorde här och en av anledningarna till att Ben föll för området var ”Lake Doctor”, vinden som sveper in över vingårdarna i Langhorne Creek och kommer från Lake Alexandrina, en sötvattensdepå som kyls ner av den Antarktiska oceanen. Mellan vinrankorna och vattendepån finns inget som mildrar vindarna vilket innebär att regionen dramatiskt påverkas och ser betydligt kyligare klimat, inte minst nattetid när temperaturen kryper neråt. Och det är precis detta som gör vinerna från Langhorne Creek så fräscha och förklarar varför Ben Glaetzer, etablerade sitt Heartland här för drygt två decennier sedan.

Veckans Dryckestips är således Heartlands premiumvin One i aktuella årgången 2018. I detta vin är druvblenden oftast aningen mer cabernet sauvignon än shiraz från över 50-åriga vingårdar i Langhorne Creek. Den bästa frukten härifrån hamnar i One och lagringen pågår runt 14 månader i nya franska och amerikanska hogsheads (230-530 liter ca).

Chefredaktör Anders Enquist om 2018 Heartland One

Det ligger ett underbart driv i detta vin som med sin intensitet och ta ”för sig attityd” gör just det, tar för sig. Detta sker dock i ett balanserat snitt och med en ytterst välsmord tajming. Rikt och mycket i utspelet, fylligt temperament men elegant väldresserat över hela banan.

Shirazdruvan ger ifrån sig plommon, körsbär, björnbär och små, välfriserade nyanser av eukalyptus i det vegetala vindarna. Från cabernet sauvignon får vi maritimt fuktad tobak, kaffebönor, cassis och ceder. Tanninerna är välljudande med vällustig frukt inhamrat och faten ger de rätta rostade tonerna och spetsar även vinet en snygg kryddighet.

Lägg sedan till att detta druvmöte sker i ett fenomenalt, kalkrikt mineraliskt basspel som ger backbone, integrerad syra och den mogna frukten viss blodcitrus, så är det inte svårt att dra slutsatsen att detta skapar en sval bris och en mogen renhet i vinets utvecklade karaktär.

Det är ett strålande njutningsfullt vin som ger så mycket att det är svårt att inte bli smått sentimental och emotionell.

94 LGP

Heartland One 2018
Nr 2511 (750 ml) 15%, 399 kr
Langhorne Creek, Australien

Vinet finns i skrivande stund på 38 Systembolagsbutiker, men man kan naturligtvis beställa den till föredragen butik >>>

Lagring och servering

Heartland One är strålande idag svalt serverad, men har en lagringspotential till runt 2028 sisådär.

RELATERAD LÄSNING