Hem Vinvärlden 94 poäng till Heerkretz Riesling Grosses Gewächs i hyllad årgång

94 poäng till Heerkretz Riesling Grosses Gewächs i hyllad årgång

av Livets Goda

Heerkretz är Rheinhessens högst belägna vingård med en altitud mellan 160-260 meter över havet. Wagner Stempels ekologiskt skötta ägor ligger i den högst belägna delen, närmare 250 meter över havet. Heerkretz har en karg och stenig jordmån rik på porphyr vilket borgar för viner med mineralisk fräschör i frukten. Den 9:e mars lanserades en exklusiv skara buteljer på Systembolaget.

Årgång 2018 var en hyllad årgång av de flesta inom näring och media, men sedan kom lika och lite till hyllade 2019 som ställde 2018 direkt lite i skuggan. När vi pratar om årgång 2019 kontra 2018 så är det stora ämnet syran. Fint mogen frukt hittar vi i de båda årgångarna men 2019 får vi anse överlag ha en något rikare syra och måhända en längre lagringspotential. Men i 2018 kan vi konstatera att druvorna skördades under perfekta förhållanden, i detta vingårdsläges fall sent på hösten, och har i slutändan också gett viner med bra källarpotential. Samtidigt är det en årgång som bjuder till väldigt fint i sin ungdom om alla kort i hanteringen skötts på rätt sätt. Som är fallet med 2018 Heerkretz Riesling Grosses Gewächs.

Livets Godas Chefredaktör Anders Enquist om 2018 Heerkretz Riesling Grosses Gewächs

Doften, ge er själva tid att grotta ner er i vinets ljuva aromer innan ni går vidare. Det handlar om en komplex vällegerad oas av blommor, stenig mineralitet, honung, vissa mognadstoner med ”riesling-petroleum”, gröna äpplen, vit persika och stenfrukter. Rikt, fylligt och underbart helt enkelt.

I gom noterar vi att syran finns här men håller sig relativt lugn under ytan, här handlar det mer om mineralisk stringens som ger den mogna frukten en frisk juicy spänst och längd. Det är en ytterst elegant årgång och detta vin är ett typexempel på hur viktigt det är med det vi kallar terroir, det vill säga lägen, omgivning och jordmån, plus skörd i exakt rätt tidpunkt. Allt detta sitter som det ska här och har just gett den sötsyrligt honungshintade citrus- och gröna äpplen belamrande fruktigheten den exakthet och skärpa en årgång som 2018 behöver.

2018 Heerkretz Riesling Grosses Gewächs är ett väldigt nobelt och utsökt vin!

94 poäng

2018 Heerkretz Riesling Grosses Gewächs
Nr 93294 (750 ml) 13%, 349 kr
Rheinhessen, Tyskland

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING