Hem Whisky & Bourbon 94 poäng till Larceny Wheated Bourbon

94 poäng till Larceny Wheated Bourbon

av Livets Goda

Den 1:a juni i år lanserades Larceny Wheated Bourbon på Systembolaget, en exklusiv Small Batch bourbon som hedrar historien om den laglösa skattmasen John E. Fitzgerald och hans kärlek till bourbon av bästa kvalité.

Whiskeyn i Larceny Kentucky Straight Bourbon har blivit speciellt utvald av Heaven Hills Master Distiller för att matcha en smakprofil av en sex år gammal Kentucky Straight Bourbon Whiskey. Stilen på Larceny är en “wheat-bourbon” och innehåller 75% majs, 20% vete och 5% korn. Enligt den amerikanska bourbonlagen måste en Bourbon innehålla minst 51% majs för att få kallas just Bourbon. Valet av den höga andelen vete gör Larceny till en len och rund bourbon. Larceny Kentucky Straight Bourbon är en Small Batch Bourbon vilket betyder att man till varje batch använt max 100 av de bästa faten från destilleriet.

Detta är således vårt WB-Tips denna vecka, ett bourbon ljus i mörkret helt enkelt…

 

Chefredaktör Anders Enquist om Larceny Wheated Bourbon 46%

Julbourbon, finns det? Nej, det gör det inte. Däremot finns det bourbon som passar lite extra bra till jul, förutom annars också naturligtvis. Bourbon som i sig självt framkallar den där känslan av att intas på en fårfäll framför en brasa inomhus när snön yr utanför.

Vi pratar Larceny Wheated Bourbon som närapå smyger fram i sin kraft och kramar åt mer och mer allteftersom resan pågår. Ren och klar i den fathållna, smått maritima citrusfruktigheten i doftspelet, kliver vi in i den inledande, karamelliserade och fylliga sötman (ligger lite christmas cake här också…) som oblygt möter i gom och ger en känsla av vinösa, vaniljslungade mörka, mogna vinbär och körsbär.

Det är sedan det mer stringenta kramandet börjar. När det stramare kryddiga bettet börjar visa sig, när tobak och fat sträcker ut sig, när de mörka bären får sällskap av citrusljus även i gom liksom markmogna äpplen, när sötman fylls på med vindar av tjärapastiller och lakrits.

Det blir dock aldrig bombastiskt, accelerationen i denna bourbon är som nämnts inte explosiv, den byggs på med en ödmjukt växande kraft som aldrig ramlar över. Det handlar om finess med ständig rondör i musklerna och slutligen en silkig ridå i avslutet.

Larceny Wheated är en riktigt njutbar bourbon, tänd ljusen…

94 poäng

Larceny Wheated Bourbon 46%
Nr 337 (700 ml), 399 kr
Kentucky, USA

Bourbonen finner man på strax över 100 Systembolagsbutiker, finns den inte i föredragen butik beställer man den smidigt dit.

Larceny Wheated Bourbon är ljuv som avec och som on the rock, men det finns bra drinkvarianter som sitter som handsken också…

Drinktips:

Smash and Grab
6 cl Larceny Bourbon
2 kvistar mynta
1 cl lönnsirap
1 skiva apelsin till garnering

Montera i en cocktailshaker. Muddla lätt och skaka kraftigt. Sila ner i ett Old Fashioned-glas med is och garnera med en apelsinskiva

Stone Cold Larceny
6 cl Larceny
5 cl Äppeljuice
5 cl Ginger Beer eller Ginger Ale

Montera i Highball-glas över is.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING