Hem Vinvärlden 94 poäng till Lilla Hyttnäs Ekologiska Starkvinsglögg

94 poäng till Lilla Hyttnäs Ekologiska Starkvinsglögg

av Livets Goda

Efter 3 års diskussioner och planerande finns resultatet för 2 år sedan på plats, Lilla Hyttnäs Ekologiska Starkvinsglögg. Livets Goda var snabba på att prova denna glögg, som bär Carl-Larsson gårdens namn i Sundborn, och resultatet var minst sagt tillfredställande; Årets glögg två år i rad – utan tvekan! Så hur står sig denna starkvinsglögg 2020?

Chefredaktör Anders Enquist om Lilla Hyttnäs Starkvinsglögg

Jag vill ha min glögg klassisk men inte tråkig, inte för söt, inte för kryddig och inte för alkoholstark. Sedan ska den dessutom vara jävulusisk god och gärna lite vinös. Det finns just nu ingen annan glögg som klår Lilla Hyttnäs på fingrarna i fråga om detta.

Med sin vinbas i italienskt sangioveseland och med mångfald i kryddtillsättningarna tillsammans med klassiska glöggtraditioner i skapandet är resultatet en alldeles strålande, vinös glögg med russin- och mandel fast integrerat i hjärtat och mjuk ingefära och kummin i kryddan. Det finns något frapperande luftigt och elegant i Lilla Hyttnäs och den serveras lika bra sval som värmd.

Det här är bland det bästa som har hänt i glöggväg de senaste åren. Förnyelse med fötterna fortfarande kvar i klassiskt glögglandskap. Utomordentligt begåvat!

Betyg: 94 LGP

Lilla Hyttnäs Ekologiska Starkvinsglögg
Nr 71269, (75 cl), 99 kr, 15%
Glöggen kan ni beställa via Systembolaget HÄR  >>

Och för er som missat det föregående år, så tipsar här Anders om hur man hur intar vi denna glögg på bästa sätt?
Juliga  Lilla Hyttnäs har även en årstidlös känsla då den ofrånkomligen framkallar smaklust för att i svalt tillstånd paras ihop med – till exempel – blue cheddar på pepparkaka eller annan ”grönmögelost” eller anna (julig)mat. Och det är ju något vi alla, eller förlåt, åtminstone jag, kan göra året om. I övrigt är jag, också, svag för att inta min glögg värmd på klassiskt vis kompletterat med lite skalad mandel och russin i glaset, det hör glöggen till och med Lilla Hyttnäs Starkvinsglögg kan jag köra den varianten också.

Mer om Lilla Hyttnäs ekologiska starkvinsglögg
Lilla Hyttnäs är en traditionellt kryddad starkvinsglögg som är inspirerad av Carl och Karin Larsson där representanter från Carl Larsson-gården har varit delaktiga i smakprocessen. Det ursprungliga receptet är svenskt och kommer från Skåne, närmare bestämt Snälleröd, som är förfinat. Den slutliga blenden har den norske sommeliermästaren Christopher Moestue åstadkommit.

-Vi har satt en personlig prägel på glöggen berättar Christopher genom att tillsätta apelsin från Ghana och ingefära från Sri Lanka i kryddblandningen. Vinbasen av Sangiovese från Marche i Italien bidrar med en härligt stram körsbärsfrukt. För att få upp alkoholen i Lilla Hyttnäs har vi använt en prisbelönt dulce cream från Bodegas Robles och tysk vetesprit. Socker från Brasilien, akaciahonung från Ungern och russin från Turkiet. Kardemumman kommer från Sri Lanka och kryddnejlikan från Madagaskar. Allt är ekologiskt och glöggen är givetvis certifierad, avslutar Christopher.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING