1

95+ poäng till 2016 Barolo, Pio Cesare

Pio Cesare är ett typiskt, traditionellt familjeföretag, med anrika traditioner, som tas över av generationer som kommer. Verksamheten styrs idag med fast hand av Pio Boffa som har ett antal generationer före sig i den vinproducerande firman.

Pio Boffa & Co utnyttjar fortfarande den gamla men mycket vackra källaren mitt i Alba den gamla staden med anor sedan romartiden och som idag är navet för all produktion av Barolo och Barbaresco. Mitt i Pio Cesares källare har man behållit den gamla stadsmuren från romersk tid. Muren är enligt uppgift mer än två tusen år gammal och visas stolt upp för besökare som är på vineriet för att provsmaka vinerna.

I veckans Dryckestips får ni en genomgång av Pio Cesares aktuella Barolo i årgången 2016.

”Snyggt, elegant och stilfullt”

Chefredaktör Enquist om 2016 Barolo, Pio Cesare

Det står mycket snabbt klart vad det handlar om: det är balansen mellan kraft och feminin grace som skapar attraktionen i detta vin. Frukten blir aldrig mörk, men inte heller ljus, strukturen är stram men aldrig motstridig. Intensiteten har fina andningshål och sötman som har en viss kanderad körsbär och röda äpplen i sig, är just inte söt. Resten av det vi förväntar oss av ett bra nebbiolovin finns naturligtvis här: blommorna, de smått parfymerade örtigheten, den lila skymningen, lavendel, lakrits, tobak och de fuktiga höstlöven i vingården liksom en ljust stenmineralisk grund som ger den lilla fina citruspuffen i frukten. Allt i samspel och harmoni. Det är så snyggt, elegant och stilfullt vinet vilar på sin egen kraft, särskilt i denna årgång som har en lång ålder att vänta samtidigt som det är ljuvligt klättrande idag.

Pio Boffa har under sin tid som vinkreatör och fast hand i sitt Piemonte-företag utvecklat ett sjätte sinne för att skapa viner som inte behöver hävda sig självt med stora ”vevande armar” för att synas eller höras omedelbart.
Viner med transparens i det rikliga temperamentet.
Viner som växer på längden och inte höjden.
Här möts vi, känner på varandra och faller till slut i varandras famnar där vi på riktigt känner den kraft som finns i den kärleksfulla värme vi under lång tid kommer att ha mellan varandra.

Ja, det ligger en fin, tidlös melodi i detta vin. Jag tycker om det.

95+ LGP

2016 Barolo, Pio Cesare
Art.nr 74295 (750 ml), 14,5%, 679 kr
Piemonte, Italien

Vinifiering
Druvorna skördas från mitten av oktober. Musten jäses i rostfria tankar med totalt två veckors skalkontakt. Vinet mognar till ca 70% under 3 år i botti (stora ekfat) och resten i helt nya franska ekfat (Allier) under 2 år

Vinet finner man på Systembolaget här >>>