Hem Whisky & Bourbon 95 poäng till Port Charlotte Heavily Peated 10 YO

95 poäng till Port Charlotte Heavily Peated 10 YO

av Livets Goda

Bruichladdich – destilleriet som på 2000-talet jobbat hårt på att inte bara vara innovativa, utan även förbannat duktiga på att plocka fram bra, ung whisky.

Lång historia extremt kort: Bruichladdich byggdes 1881 av bröderna William, John och Robert Harvey på stranden av Loch Indaal, på Rhinns of Islay, den västligaste delen av ön. Efter ett bråk med sina bröder tog William över driften av Bruichladdich fram till hans död 1936.  Åren efter detta bytte destilleriet ägare flera gånger och genomlevde en vinglig och ofokuserad tid fram till 1994 då destilleriet stängdes. 2000 köptes Bruichladdich av en grupp privata investerare ledda av Mark Reynier och sparkade igång verksamheten igen 2001 efter att ha demonterat och återställt destilleriet med den ursprungliga viktorianska inredningen och den bevarade utrustningen. Vidare lyckades man efter köpet knyta till sig Jim McEwan som Master Distiller, sedan rullade det på.

Dagens (julklapps)-tips i spritväg är således Port Charlotte Heavily Peated 10 YO från Bruichladdich.

Chefredaktör Anders Enquist om Port Charlotte Heavily Peated 10 YO 50%

Den första whiskyn Bruichladdich lanserade under namnet Port Charlotte var 2006 och denna finns numera som en återkommande tioårig signaturwhisky. Slutlagringen i nya och använda amerikanska fat kompletteras med lagring i använda franska vinfat och det har gett den perfekt avrundade touchen i whiskyns kanter vilket ger en mycket elegant tolkning av traditionellt, rökig Islaywhisky som Bruichladdich eftersträvar med denna whisky. Här ryms det mesta, som mogen apelsin, citrus och vinösa körsbär i fruktigheten, choklad, maritim lakrits och fudge i sötmans linje och sedan ett bra gaspådrag i bettet. Tobak och skinnsoffa framträder snyggt i det långt bärande avslutet. Det här är en whisky som haft en rasande vacker utveckling!

95 poäng

Port Charlotte Heavily Peated 10 YO 50%
Nr 80616 (700 ml) 50%, 755 kr
Skottland

Whiskyn finner man på Systembolaget här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING