När den moderna sydafrikanska vinindustrin ännu var i sin linda i mitten av 90-talet präglades landet av sökande och man drogs fortfarande med gamla konventioner som bottnade i det tidigare kvotsystemet – ett system som upprättats av KWV och styrde vilka områden som man fick odla druvor i, men också vilket plantmaterial som skulle göras tillgängligt. Detta innebar naturligtvis begränsningar för industrin i sin helhet, men drev också på en mera generisk vinstil som kanske inte i främsta hand handlade om uttryck för specifik terroir. Idag är verkligheten någon helt annan och man märker tydligt hur Sydafrika hittat en egen identitet som bygger på områdestypiska viner där nya regioner får allt större uppmärksamhet. Ett tydligt exempel på detta är Hamilton Russell Vineyards, vars viner vi här satt i fokus.

Foto och bild: Hamilton Russell Vineyard
Sydafrika är ett land som inte bara begåvats med några av världens äldsta jordmåner utan också med en geologisk mångfald som ger utmärkta förutsättningar för många unika uttryck och den senaste tidens växande intresse för jordmånsspecifika viner är tydligt. Ett områdena som sticker ut är den svala och maritima appellationen Hemel-en-Aarde. Här är platsen där druvorna växt i allra högsta grad relevant och indelningen av Hemel-en-Aarde Valley, Upper Hemel-en-Aarde och Hemel-en-Aarde Ridge är något av områdets största signum, vid sidan av det faktum att man dessutom profilerat sig som epicentrum för två specifika druvsorter – chardonnay och pinot noir. Och det är i just Hemel-en-Aarde vi finner Hamilton Russell Vineyards, som grundades 1975 och var den första kommersiella producenten i Hemel-en-Aarde. Hamilton har en av de sydligaste vingårdarna i Afrika och en av de närmast havet. Alla viner bygger på druvor som odlas, vinifieras och buteljeras på egendomens 52 hektar vingårdar i Hemel-en-Aarde Valley.

Chefredaktör Anders Enquist om vinerna
Hamilton Russell Vineyards Chardonnay 2024
Hemel-en-Aarde Valley, Western Cape / Sydafrika / Hamilton Russell Vineyards / 750 / 70845 / 449 kr / 94
Årgången mötte flera tuffa naturupplevelser med bland annat hårda stormar och stora regn som utsatte vingårdarna för hotande sjukdomsattacker fram till skörden, som påbörjades tidigare än normalt efter en varm period. Det krävdes ett idogt arbete i både vingårdar och vinkällare och Hamilton Russell gjorde det som behövdes för att vända denna krävande årgång till något de själva idag benämner som ”både ljuvlig och utmanande”, och man satte sin chardonnay tryggt iland.
Man förlitar sig på franska ekfat fat i jäsning och en relativt kort lagring på nio månader i 300 liter stora franska fat, och man använder endast 28% ny ek, resten är fördelat på fat som använts två till tre gånger samt flera gånger äldre än det. Det tillsammans med den fördelaktiga maritima och svala terroiren och en godartad, integrerad syra ger vinet den fräschör och samtida viskositet som krävs av ett vin i denna fina kaliber. Faten lägger inte lock på frukten, men ger en nobel kryddighet och små välartade nötkänningar i de honungssmekta noterna av exotisk citrus med lime i vinden, äpplen, aprikos och persika. Tanninerna talar med en vänligt skifferslipad ton, men sätter en välbefinnande riktning och kontur i gången. Här finns ett djup som förtäljer att vi har en kommande god tid från och med idag och de kommande åtta åren.
OBS: Årgången 2024 av Hamilton Russell Vineyards Chardonnay är för stunden slut i lager och har tillfälligt ersatts av 2023 på samma artikelnummer. När den nya leveransen av 2024-årgången kommer in i lager så kommer den i sin tur ersätta 2023 pånytt
Hamilton Russell Vineyards Pinot Noir 2024
Hemel-en-Aarde Valley, Western Cape / Sydafrika / Hamilton Russell Vineyards / 750 / 71589 / 479 kr / 94
Med den erfarenhet och kunskap som besitts i denna egendom är det inte märkligt att denna pinot har druvklassiska drag och burgundiska vänskapsförhållande i sin karaktär. Detta utan att bli en copycat, ursprunget är för starkt för det. Årgången var som nämnts i samband med chardonnayvinet ”utmanande men ljuvligt”, och pinotvinet landade med stil i sin butelj.
I källaren jobbar man efter samma principer som med chardonnayvinet. Det finns dock små skillnader, som att lagringen sker i något längre i eken, och då 10 månader i 228 liters franska barriquer, fördelat på 32% nya och resterande del på två, tre och fyra gånger (endast 4%) använda fat. En hantering som tillåter frukten att tala, men ger vinet djup och en rättrådig, nobel kryddighet med snygg hint från kryddnejlika. Frukten bär på en sensuellt exotisk vind där utväxlingar av röda körsbär, hallon, nypon och tranbär integreras med ådror från pomerans och aprikos. En viol och salviasmekt ört sätter sig mycket välgörande och tanninerna är utsökt harmoniska i sin stötta och styrning, och fyller ut med en saliverande mineralisk sälta. Allt gifter sig med behag och vinet är som ett självspelande piano. Utsökt idag i den moget ungdomliga vitaliteten, och en god vän de kommande åtta cirka åren.
