Hem Mat & Restaurang Citrus- & fänkålskryddad sill till påsk – dillsnaps i glasen

Citrus- & fänkålskryddad sill till påsk – dillsnaps i glasen

av Livets Goda

Är det något som vi med säkerhet kan kalla danskarna så är det akvavitexperter och inte minst Aalborg har varit ledande sedan förrförra århundradet. Taffel är såklart den ikoniska snapsen tätt följt av Jubilæums men bland de mer nyskapande och som de flesta ännu inte fuktat strupen med hör Aalborgs Dild Akvavit, en mix mellan citrus och dill som skänker en lätt lakritston. Till denna eminenta snaps tänker vi oss en inlagd sill där skalet från citrus och apelsin samt fänkålsfrön i lagen blir smakbrygga till drycken. Supergott, superenkelt att förbereda och en garanterad hit på påskbordet. Receptinspiration hämtad från ICA.

Recept

4 personer

Skalet av 1 citron
Skalet av 1 apelsin
1 gul lök
1/2 dl 12-procentig ättika
1 1/2 vatten
1 dl strösocker
1 tsk svartpeppar
2 tsk rosépeppar
2 tsk fänkålsfrön
1 msk citronsaft
1 paket hela sillfiléer, 5-minuters (avrunnen vikt cirka 220 gram)

Så här gör du

Börja med att skölja citron och apelsin ordentligt innan du skalar dem utan det beska vita. Skär skalet i strimlor och skiva sedan löken. Koka upp vatten, ättika, socker och kryddor. När det börjat koka, lägg i lök, skal och citronsaft och ta bort från värmen. Låt svalna. Under tiden skivar du sillen i mindre bitar. Mixa sedan samman lag och sill och lägg i en burk som är ren. Sillen är redo att ätas direkt och behöver inte stå till sig. Servera gärna med kokt potatis och tunt knäcke.

Akvavit

Aalborg Dild Akvavit

art.nr. 86566, 700 ml, 38%, 259 kr, 92 p
Dill var ordet, och dill får vi i denna akvavit som onekligen finner sig en plats på påskbordet. Väldigt snyggt strukturerad är den med en silkig elegans och när dillen lagt sig växer istället en pastiskänsla och pepprighet fram i kryddan. Skön sak som avslutar med ett friskt citrusbett.

Sill & snaps
Såväl fänkålsfröna som citrusskalen agerar smakbrygga med akvaviten som blir len som sammet i gommen efter en tugga. Det är de facto en bullseye-träff och inte minst upplevs akvaviten än mer komplex och med nertonad dillighet. Ett suveränt möte.

Aalborg finner man på Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING