Hem Whisky & Bourbon Aalborg Jubilæums – suverän dansk akvavit!

Aalborg Jubilæums – suverän dansk akvavit!

av Niklas Jörgensen

Dansk akvavit har sin särprägel och skiljer sig från den norska och svenska stilen. Inte minst är kummintonen mer framträdande i de klassiska snapsarna från vårt västra grannland vilket du säkert noterat i den danska paradakvaviten Taffel från Aalborg. När Taffel firade 100 år i Danmark, 1946, så ville destillatören uppmärksamma jubilaren och så föddes Aalborg Jubilæums, den suveräna akvavit som jag nu har i mitt glas!

Just Jubilæums skiljer sig från de flesta andra danska snapsar i och med att den inte innehåller kummin. Istället är det mer fokus på korianderfröna och tillsammans med den amerikanska viteken så blir resultatet en akvavit i avrundad och finessrik stil.

Historien bakom Aalborg startade med en 16-årig Isidor Henius som tog beslutet att ta sig till Danmark där han hade en bror och farbror. Resan från hemstaden Torun i Polen där han hade lärt sig konsten att destillera och till målet Århus företog han till fots och det tog Isidor sex veckor att nå slutdestinationen. Väl i Danmark dröjde det inte länge innan han anlitades för att starta upp brännerier, dåtidens namn på destillerierna. Isidors skicklighet och nydanande, inte minst lyckades han skapa finkelfritt brännvin, medförde stor framgång för det företag han skapat, Aalborgs Priviligerede Sirups- og Spritfabrik.

Jubilæums är en hyllning till Isidor och den Taffel han skapade 1846.

Niklas om Aalborg Jubilæums Akvavit

Doften uppvisar fin kryddrikedom med korianderfrön i bräschen, uppbackat av dill, lakrits och citrusfrukter. Smaken fortsätter i samma fotspår och tillsammans med en diskret rondör och fin intensitet så lindas det kryddiga in delikat. Avslutar fräscht med ett stänk anis i eftersmaken. En tidlös akvavit som smakar förträffligt till smørrebrød men som excellerar till den danska superklassikern currysill!

Intrycket: 93 LGP

Innehållet finner du i stort sett samtliga av landets Systembolagsbutiker. En flaska (700 ml, 40%) kostar 255 kronor och artikelnumret är 178. För den som önskar halvflaska (350 ml, 40%) finns även detta för 149 kronor. Artikelnumret är det samma.

Till Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING