Hem Whisky & Bourbon Aalborg Jule Akvavit – ett måste på ett julbord!

Aalborg Jule Akvavit – ett måste på ett julbord!

av Niklas Jörgensen

Innehållet ändras inte utan har varit det samma sedan 1982. Däremot ger man sig friheten att släppa fram olika konstnärer eller personligheter för design på flaskan varje år vilket medfört att Aalborgs Jule Akvavit blivit något av ett samlarobjekt. Årets upplaga är signerat två danska mat- och kulturikoner, bröderna Adam och James Price., och det är en stilren flaska de jobbat fram. Men bäst av allt är ju ändå innehållet…

Dansk akvavit har sin särprägel och skiljer sig från den norska och svenska stilen. Inte minst är kummintonen mer framträdande i de klassiska snapsarna från vårt västra grannland vilket du säkert noterat i den danska paradakvaviten Taffel från Aalborg.

Jag som är född dansk har haft förmånen att delta i många julbord på såväl den danska som svenska sidan genom åren och visst noterar jag skillnaderna på ländernas akvavittradition. Föredrar jag någon framför den andra? Absolut inte, mångfalden är det som berikar men jag kan ju ändå inte låta bli att med nostalgi och värme minnas de gigantiska julefrokoster vi haft med tjocka danska släkten. Och där Aalborg-buteljeringarna var givna!

Niklas om Aalborg Jule Akvavit 2020

Det danska flyter i mitt blod och bekräftas av mitt efternamn och är det något som följt med mig under alla årens lopp och middagar med tjocka danska släkten så är det Aalborg akvavit. Mest Taffel som min farmor alltid hade liggandes hemma i frysen, inlindad i hushållspapper så man kunde greppa flaskan utan frostskador. Utan att förringa den klassiska och fantastiskt fina Taffel så är juleakvaviten en mer finessrik historia och det noteras redan på det stora sammansatta doftspektrumet där intrycken pendlar från en accentuerad kumminton, pomerans, nötiga toner, dill och lakrits. Kummintonen är verkligen pikant i smaken och tar genast kommandot, innan apelsin, koriander och dill kikar fram tillsammans med en hint av mandelmassa. Det är intensivt men också smeksamt och vetesötman kikar fram även om avslutet är helt torrt. Kort och gott, en rätt fenomenal akvavit där det inte råder någon som helst tvekan om vem som är avsändare!

Intryck: 94 LGP

Om Aalborgs Taffel och Jubilæums fokus ligger på att komplettera smörgåsbordet så adderar Jule Akvaviten användningsområde för akvavit då den är precis lika god som en digestif. Drick den endast lätt kyld så att doftintrycken inte dämpas.

Jule Akvaviten finns i närmare 240 Systembolagsbutiker och till övriga beställer du hem den utan extra kostnad. En flaska (700 ml, 47%) kostar 299 kronor och har artikelnummer 11262.

RELATERAD LÄSNING