Hem Whisky & Bourbon Aberfeldy 15 YO – hallå där!

Aberfeldy 15 YO – hallå där!

av Anders Enquist

Vad möter mig? Fruktig, ren citrus med fräscht mosiga, mörka körsbär. Startskottet har gått, festen kan börja.
Av Anders Enquist

Aberfeldy 15

Jag känner mig både manlig och feminin när jag umgås med denna whiskyakt. Beror det på att jag är en vinälskare och inbillar mig att jag känner av vinfatslagringen – Pomerol – här?
”Is my imagination running away with me”, som Rolling Stones så ädelt förkunnade.
Kanske, men att inta en whisky som bjuder på en Créme caramel käft samtidigt som den säger till dig att du ska krydda med cigarr och uppleva pepparkrydda, ja, det får mig känslosam. Dessutom torrt och ceder stramt i avslut men inte en sekund utan inre soul för det.

Hur förklarar jag att torrt kan vara blödigt emotionellt? Eller vinöst med rödsprängt syrliga bär? Gillar ni äpple och honung? ”You Got It” som herr Roy Orbison sjöng det.

Det här är faktiskt rakt igenom så förbenat genomtänkt att jag nästan kan bli skeptisk. Men bara nästan, för när jag slutar att överanalysera mig själv, upptäcker jag att jag även och dessutom har en superb dessertwhisky mitt i myllan av distinkt barhäng eller fåtöljnjutandes whisky. Kanske, kanske önskar jag att de 43 procenten skulle vara åtminstone 46 eller 48. Varför?
Ja, då fick vi det här sista bettet som välter dig, knockoutslaget som fick dig att minnas att ”den här jäkeln kommer jag alltid har respekt för”. Ändå har denna whisky fått en högre procent än vanligt i buteljeringen.

Men det är som sagt bara mina egna små irrationella tankar som spökar och far iväg med mig.
”Just my imagination…”.
Annars då? Jodå, ljuvlig whisky…

94 p

Aberfeldy 15 Year Old Limited Edition French Red Wine Cask Finish
Nr 40703 (700ml) 43%, 649 kr
Whiskyn släpps idag klockan 10:00 och ni finner den här >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING