Hem NyheterNyhet WB Aberfeldy släpper limiterad upplaga av femtonårig single malt på vinfat från Pomerol

Aberfeldy släpper limiterad upplaga av femtonårig single malt på vinfat från Pomerol

av Christoffer Enquist

Jäst i 70 timmar, lagrad i 15 år och buteljerad på 43 procent. Aberfeldys nya single malt-whisky är unik i sin tillverkning och släpps nu på den svenska marknaden.

Aberfeldy

Ett av Aberfeldys signum har alltid varit dess långa jästid. På destilleriet i Pertshire i de skotska höglanden har man låtit jäsningen vara extra länge för att få fram en rik fruktighet och en framträdande sötma. Utöver den traditionsenliga jäsningen har den nya whiskyn slutlagrats på franska rödvinsfat från Bordeauxregionen Pomerol, känt för sina lerrika jordar.

”Det känns roligt att kunna släppa ett begränsat antal exemplar av den här unika single malt-whiskyn i Sverige. Aberfeldys karakteristiska jästid ger en komplex karaktär tack vare en ökad mängd estrar i destillatet, och kombinationen med de eftertraktade lagringsfaten i Pomerol är spännande. För att ytterligare framhäva whiskyns unika karaktär har vi buteljerat den på en högre styrka än normalt, 43 procent”, säger Christian Asmussen, Nordic Brand Manager på Bacardi, som äger Aberfeldy.

Destilleriet Aberfeldy byggdes av familjen Dewar 1898. I folkmun är whiskyn ofta känd som The Golden Dram, då det sägs att man hittat guld i Aberfeldys vattenkälla.

Aberfeldys femtonåriga single malt finns tillgänglig i Systembolagets onlinesortiment från den 14 februari 2020. Artikelnummer: 24418412
Pris: 649 kronor

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING