Hem Whisky & Bourbon Aberlour A’Bunadh Batch 077 – din vän till julen

Aberlour A’Bunadh Batch 077 – din vän till julen

av Anders Enquist

Aberlour Distillery grundades 1879 i hjärtat av Speyside av James Flemming, en dåtidens filantrop. Floden som långsamt rinner förbi destilleriet mynnar ut i floden Spey några hundra meter därifrån. Aberlour betyder för övrigt ”den babblande flodens mynning”. Destilleriet använder enbart lokalt odlat korn till sin malt och sherryfatslagring spelar en lika naturlig som viktig roll.

För A´Bunadh sker lagring i 1st fill Oloroso sherryfat och buteljeras utan vare sig filtrering eller justering av alkoholstyrkan. A´bunadh ges ut i numrerade batcher och vi har en hel del olika batcher här på redaktionen, men den som nu senast gäller på SB är Batch 077.

Aberlour

Chefredaktör Anders Enquist om Aberlour A’Bunadh Batch 077, 60,8%

En furiöst attraherande klassiker som med åren ständigt finjusterats och finslipats och gått från att vara en före detta oslipad diamant till en slipad sådan. Vår kära kära vän A´Bunadh smeker numera fram sin brinnande knockout, med precision och sofistikerad träffsäkerhet.

Lite elegantare, lite mer transparens i strukturen och defacto aningen ljusare i karaktären, men jösses, fortfarande som den mest kramgoa och fylliga 60%´s smocka man kan få och vilja ha. Vår gamle vän fortsätter göra sitt jobb utan att svika och vi gottar oss i en oblygt karamelliserad körsbärs- och citrusfruktighet med torkade aprikoser, äpplen och aningens vanilj, lakrits och fudgekola i sötmans påslag. Sherryfaten ger även en vital krydda, vissa tobaksvindar drar förbi och avslutet är lika rikt som långt. Mineralisk stringens i finishen, som vi härleder till denna whiskys vattenkälla. Det ger Batch 077 ännu mer elegans i drivet.

Om ni undrade över vad ni skulle förgylla era julfikon eller mörkare chokladgodis med, så har ni svaret just här framför er: Abelour A’bunadh Batch 077.

God Jul!

94p

Aberlour A’Bunadh, 60,8%
Nr 445 (700 ml), 999 kr
Speyside

Whiskyn finns i 36 Systembolagsbutiker, men kan naturligtvis beställas till övriga HÄR

Läs gärna: Aberlour 12 YO – en stoisk stolthet HÄR

RELATERAD LÄSNING