Hem Whisky & Bourbon Aberlour Casg Annamh, batch 0009 – Nytt i ordinarie sortiment på Systembolaget

Aberlour Casg Annamh, batch 0009 – Nytt i ordinarie sortiment på Systembolaget

av Anders Enquist

Aberlour Distillery grundades 1879 i hjärtat av Speyside av James Flemming, en dåtidens filantrop. Floden som långsamt rinner förbi destilleriet mynnar ut i floden Spey några hundra meter därifrån. Aberlour betyder för övrigt ”den babblande flodens mynning”. Destilleriet använder enbart lokalt odlat korn till sin malt och sherryfatslagring spelar en lika naturlig som viktig roll.

I fokus idag har vi Casg Annamh, som betyder ”rare cask”. här väljer destilleriet noggrant ut särskilda och limiterade fat och trippellagrar whiskyn i Oloroso sherryfat och två olika fat av amerikanska ekfat.

Casg Annamh är ”rare cask” på gaeliska och varje batch har en whiskyblend på en ålder mellan 5-25 år. Den första september släpps denna buteljering på det fasta sortimentet på Systembolaget.

Aberlour

Chefredaktör Anders Enquist om Aberlour Casg Annamh Batch 0009, 48%

Som vinälskare så faller det sig naturligt att ta Aberlour till sitt hjärta, som undertecknad har gjort sedan många år tillbaka och ännu mer i nutid. Batch 0009 av denna whisky och på sedvanligt Aberlourvis elegant i kraften, transparent densitet och vinösa vingslag. Det är stil, klass och naturligt stylad finess. Fruktigheten tar sig igenom ett mångfacetterat landskap med väl sammanhållna skiftningar av apelsin, aprikos, fikon, sultanrussin citrus, karamelliserade körsbär och äpplen, smekt med nöt, choklad, kanel, vaniljkola, sockrad mynta, lakrits och havrekaka.

Faten har övervakat spriten med en ödmjuk precision och i sitt arv efter buteljeringen lämnat en vad vi benämner Bordeauxnotad cederkryddighet med torkade tobaksblad på ett alldeles utsökt viss. Aberlour Casg Annamh, Batch 0009 rör sig med grace och befäster föreställningen ”kraftfull elegans” i ett nötskal.

93 poäng

Aberlour Casg Annamh Batch 0009, 48%
Nr 83300 (700 ml), 649 kr
Skottland

Whiskyn lanseras fredag den första september på Systembolagets ordinarie sortiment HÄR 

Läs gärna: Aberlour – en specialutgåva från Whisky & Bourbon HÄR

RELATERAD LÄSNING