Hem Whisky & Bourbon Aberlour – redighet med dekorerad elegans

Aberlour – redighet med dekorerad elegans

av Livets Goda

Aberlour Distillery grundades 1879 i hjärtat av Speyside av James Flemming, en dåtidens filantrop. Floden som rinner rinner långsamt förbi destilleriet mynnar ut i floden Spey några hundra meter därifrån. Aberlour betyder för övrigt ”den babblande flodens mynning” och passar väl in på hur vi blir efter ett par glas av whisky: babbliga, men också lyckliga. Destilleriet använder enbart lokalt odlat korn till sin malt och sherryfatslagring (oloroso) spelar en viktig roll. Master Distiller är Graeme Cruickshank. Sedan måste det sägas: dessa rediga buteljer med lika rediga korkar är helt redigt rätt…

Chefredaktör Anders Enquist om Abelour A’bunadh, 59,8%

Den här whiskyn har utvecklats en hel del under årens lopp. Lite elegantare, lite mer transparens i strukturen och defacto aningen ljusare i karaktären, men jösses, fortfarande som den mest kramgoa och fylliga 60%´s smocka man kan få och vilja ha. Vår gamle vän fortsätter göra sitt jobb utan att svika och vi gottar oss i en oblygt karamelliserad körsbärs- och citrusfruktighet med torkade aprikoser, äpplen och aningens vanilj, lakrits och fudge i sötmans påslag. Sherryfaten ger även en vital krydda, vissa tobaksvindar drar förbi och avslutet är lika rikt som långt.

Lagring sker i 1st fill Oloroso sherryfat och buteljeras utan vare sig filtrering eller justering av alkoholstyrkan. A´bunadh ges ut i numrerade batcher och vi har några olika batcher här på redaktionen, men den buteljen vi nu provat och gått tillbaka till är Batch 067.

Följande låter måhända märkligt, men intressant att notera här är att whiskyn, vars halvfulla butelj har fått stå i skugga under ett halvår, utvecklat en mineralisk stringens i finishen, som vi härleder till denna whiskys vattenkälla. Det ger Abelour A’bunadh Batch 067 ännu mer elegans i drivet.

Bra whisky ska njutfullt utforskas in och ut, och det här är en riktigt njutfull whisky.

Så, forskningen fortgår…

94 poäng

Abelour A’bunadh
Nr 445 (700 ml) 679 kr
Speyside, Skottland

Chefredaktör Anders Enquist om Abelour 12 YO, 40%

Av uppenbara skäl har denna 12-åring inte samma fylliga kraft i utspelet som sin familjemedlem  Abelour A’bunadh. Det ska, eller behöver den inte heller ha.
Ingets syskon är den andra lik och med sitt stilfulla uppförande och smått sinnliga fallenhet blir 12Yo en ytterst delikat whisky. Här sitter de 40 procenten prydligt innanför kostymen.

En moget glansig aromvind framträder där en subtil rökstrimma gör sig tillkänna med ackompanjerade toner från apelsin, citrus, tobak, läder, ceder och kristallkanderad toffée med blommigt örtiga anslag. I gom bjuds vi på lika fin komplexitet med doftinslagen vackert medföljandes med en mer ljus choklad och vanilj karamelliserade sötma och mer körsbär i frukten. Vinösa tanniner lägger en silkig edge strukturellt och en frodig krydda ligger i bettet.

En mycket elegant och sober whisky för såväl konnässör som novis.

För Aberlour 12 YO gäller en parallell dubbellagring i bourbon och sherryfat under 12 år innan de ingår i ett vackert och hållbart giftermål.

92 poäng

Aberlour 12 YO
Nr 529 (700 ml) 405 kr
Speyside, Skottland

Aberlour finner man på Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING