Hem Vintips Achaval-Ferrer Malbec 2022 – harmonisk malbec med Bordeauxelegans

Achaval-Ferrer Malbec 2022 – harmonisk malbec med Bordeauxelegans

av Livets Goda

Achaval Ferrer fick sitt globala erkännande långt innan övriga världen ”upptäckte” Mendoza och malbec och har därmed onekligen satt en prägel som förebild när det gäller att förvalta malbecdruvan i Mendoza regionen med en unik kombination av vinodling och vinframställningshantverk med egendomens lätt kultförklarade trilogi Finca Bella Vista, Finca Mirador och Finca Altamira. Tre unika terroirer som respektive vin har visat upp sedan första årgången 1999. Bland annat utsågs årgång 2010 Finca Bella Vista år 2012 av tidningen Wine Spectator till ett av världens 10 bästa viner. Vingårdarna som vårdat hundraåriga vinstockar ger låga men ytterst välbalanserade avkastningar.

Som alltid när det gäller kvalitativa producenter så finns kvalitén redan i ”instegsvinerna”, vilket inte minst visas här i husets Malbec som idag lanseras på Systembolaget i årgången 2022.

Vinmakaren Gustavo Rearte presenterar med Achaval Ferrer Malbec 2022 ett druvrent vin som skördats från olika vingårdslägen belägna 700-1100 meter över havet i Cuyana-provinsen och som efter press och jäsning betongtankar getts en 9 månader lång lagring i använda franska ekfat till 75%, resterande del i concretes. Det är det vi brukar benämna ”en pärla till vin”.

Achaval-Ferrer

Chefredaktör Anders Enquist om Achaval-Ferrer Malbec 2022

2008 var första årgången för detta vin, och vi skrev ”insteg” i förtexten, vilket i detta sammanhang faktisk är att förminska denna lilla stolthet, då det skulle klassas som ett toppvin i många andra producenters portföljer. När det kommer till det ödmjuka prisläget känns inte det heller riktigt rättvist, men varför klaga, det är tacksamt för alla som vill ha vinet, och det är många.

Huset köper in en mindre del av frukten från vingårdar man har full kontroll över, men merparten kommer från Achaval-Ferrer´s samtliga vingårdar i Cuyana-provinsen, från varmare och lägre lägen till de högre och svalare på över 1 100 meters höjd, vilket präglar och sätter fruktkaraktären på vinet här: mogen och mörk med fruktsötma, men med rödsprängda, syrligt friska ridåer och lager i den väl sammanslagna legeringen av plommon, björnbär, mogna hallon, svarta körsbär röda och svarta vinbär, nyanserat ört- och tobaks beseglat.

Strukturellt råder en harmonisk intensitet och energi och med sammet i de drivande tanninerna. Det är inget onaturligt att heller påstå att här även finns noter av orange citrus, kaffe och choklad, vilket även påvisar den komplexitet som råder. Analyserar vi släktträdet så känns det helt naturligt att vi hittar dragningar till Bordeaux och då högra stranden. Det är ett vin som skänker lycka på många olika sätt, idag och om så önskas de kommande sju-åtta åren.

92p

Achaval-Ferrer Malbec 2022
Nr 93005 (750 ml) 14,5%, 201 kr
Cuyo, Argentina

Vinet finner man på Systembolaget HÄR

Servering: Gärna lite svalt, runt 13-14 grader i till exempel som Riedels större Bordeauxglas. Att skriva att det är ett bra matvin till pasta och köttigare varianter är nog inte nödvändigt, men kanske mer viktigt att påpeka att det även är utmärkt till grillad fisk och även exempelvis (ång)kokt torsk eller piggvar.

RELATERAD LÄSNING