Hem Vinvärlden Aderton heta vintertips

Aderton heta vintertips

av Livets Goda

2011 Mullineux Schist Syrah SYDAFRIKA / SWARTLAND / MULLINEUX FAMILY WINES / NR 78274 / 629 KR Mullineux håller till i Swartland, kanske det område där det händer mest i Sydafrika idag. Andrea och Chris Mullineux gör några av landets bästa viner, med fokus på komplexitet och tydligt ursprung. Den rikliga stilen bjuder finess och mineral, därtill mörk bärighet och kryddig eftersmak. Björnbär, slånbär och lakrits är några av inslagen. Klarar ytterligare lagring. 2011 Kanonkop Paul Sauer SYDAFRIKA / STELLENBOSCH / KANONKOP ESTATE / NR 74911 / 269 KR Producentens flaggskepp är en bordeauxblandning med fokus på cabernet sauvignon. 2 år i franska fat och helt utan filtrering bidrar till vinets sammansatta helhet. Upplevelsen har börjat mogna med cassis, syltade blåbär och rostade inslag i dominans, därtill med silkesmjuka tanniner och söt eftersmak. 2011 De Toren Z SYDAFRIKA / STELLENBOSCH / DE TOREN PRIVATE CELLAR / NR 71545 / 239 KR Mulligt, intensivt och i riktigt bra balans, faten bidrar med ceder, tobak och rostat medan den tilltagna frukten är generös av söt lakrits, lagerblad, björnbärssylt och kardemumma. Ljus choklad och mineral lurar i efterdyningarna. Innehållet är en klassisk bordeauxblandning. 2010 Andrea Oberto Barolo ITALIEN / PIEMONTE / ANDREA OBERTO / NR 71555 / 399 KR Underbart gott redan nu men ytterligare några års lagring klarar detta välgjorda vin. Nypon och slånbär samsas med viol och körvel, därtill med parfymerat i den intensiva doften. Faten bidrar med kryddigt, läder och rostat kaffe därtill kännbara tanniner och pigg syra. Ett riktigt bra köp! 2009 Barolo Le Vigne ITALIEN / PIEMONTE / LUCIANO SANDRONE / NR 92143 / 659 KR Eleganta viner med förväntad kraft, denna producent signerar modern prägel och tydligt ursprung. En favorit som bjuder imponerande upplevelse med största finess, mineral samsas med kryddigt, mogna hösthallon och gröna blad. Parfymerat kantas av tydliga fat, livlig syra och ungdomlig strävhet. Ytterligare lagring rekommenderas! 2006 Barolo Vigna Conca ITALIEN / PIEMONTE / MAURO MOLINO / NR 71292 / 524 KR Vi gillar verkligen Mauro Molinos viner, speciellt när de fått vila några år i källaren. Årgången har nått mognad, de torkade kryddorna blandas med röda äpplen, körsbär, lavendel och teblad. Läder och kaffe är bidrag från faten och rundad syra och mjuk strävhet blir till komplex helhet. Redo att njutas! 2013 Anaperenna AUSTRALIEN / BAROSSA VALLEY / GLAETZER WINES / NR 95290 / 379 KR Svulstiga, fruktgenerösa och fylliga, därtill lyckas Ben Glaetzer med komplexitet och fantastisk balans i sina viner. Mulliga björnbär och svarta vinbär samsas med anis, färska blommor och parfymerat, därtill choklad och vanilj från 16 månader i ekfat. Gott redan nu, speciellt efter några timmars luftning i karaff. 2012 Ktima Kir-Yianni Yianakohori Hills GREKLAND / NAOUSSA / KIR-YIANNI ESTATE / NR 2850 / 109 KR Mustigt vin med varma tongångar, den fruktdrivna stilen samsas med tydliga fat. Inslag av tryffel, jord, stall och rostat blir till smakrikt och mycket gott. Druvorna är xinomavro, merlot och syrah och kommer från nordvästra Grekland. Dryga året i ekfat bidrar till vinets anmärkningsvärda balans. Priset är ett plus! 2012 Châteauneuf-du-Pape Domaine Grand Veneur FRANKRIKE / CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE / ALAIN JAUME / NR 2845 / 255 KR Ett maffigt vin som klarar år av lagring, doften är mer utvecklad än smaken med bigarråer, kryddigt och söt tobak i fokus. Smaken är frisk, sträv och lite återhållen med läder, anis och mörk bärighet som lurar i bakgrunden. Ett långlivat vin som numera ingår i Systembolaget ordinarie sortiment. Om möjlighet finns, köp flera flaskor för framtida konsumtion. 2013 Reyneke Reserve White SYDAFRIKA / STELLENBOSCH / REYNEKE WINERY / NR 73638 / 239 KR Pålitlig producent som presterar riktigt bra viner, denna gång med fokus på sauvignon blanc. Oväntat rundade toner av persika, blodapelsin, litchi och blommigt blir till smakrikt och i balans. De franska ekfaten och viss krita bidrar till den sammansatta helheten. Gör sig allra bäst till mat, gärna till smakrika fiskrätter med kryddigt bland ingredienserna. 2012 Tokara Director&#39s Reserve SYDAFRIKA / STELLENBOSCH / TOKARA / NR 91262 / 201 KR Blandningen av sauvignon blanc och sémillon blir till friskt med feta undertoner. Rostade inslag samsas med tallbarr och viss bitterhet, resultat från den 9 månader långa fatlagringen. Mogna päron, gula höstäpplen och honungskaramell blandas med mango och ananas, därtill frisk syra som piggar upp. 2012 A.A. Badenhorst Family Red Blend SYDAFRIKA / SWARTLAND / A.A. BADENHORST FAMILY WINES / NR 94012 / 199 KR Blandningen av shiraz, cinsault, tinta barocca, grenache och mourvèdre blir till spännande upplevelse, speciellt när det produceras i Swartland. Det lite rökiga intrycket samsas med blå plommon, kryddpeppar, nejlika och modest med ekfat vilket blir till balans. Ett vin redo att drickas, gärna till grillat kött med rostade rotsaker och kryddig salsa vid sidan. 2009 Château Carbonnieux FRANKRIKE / PESSAC LÉOGNAN / CHÂTEAU CARBONNIEUX / NR 70829 / 395 KR Lysande vitt från Bordeaux, den klassiska blandningen av sauvignon blanc, sémillon och muscadelle blir till riktigt trevlig helhet. Frisk syra, gröna äpplen och färska örter samsas med gula plommon, honung och melon, en mix som resulterar i enastående gott och mycket användbart till mat. Köp! 2012 Château Plince FRANKRIKE / POMEROL / CHÂTEAU PLINCE / NR 2402 / 339 KR Tydligt ursprung i klassisk tappning, ett vin som gynnas av lagring men som mycket väl går att dricka redan nu. Några timmar i karaff gör underverk. Blåbär, plommon, dragon och salvia samsas med ceder, rostade kaffebönor, kakao och stall från fatlagringen. Ungdomlig syra och kännbar strävhet rundas av i kombination med smakrika kötträtter. 2011 Trimbach Pinot Gris Réserve Personnelle FRANKRIKE / ALSACE / TRIMBACH / NR 99683 / 239 KR Ljuvligt gott i all sin kryddighet och med förväntad koncentration. Den rikliga frukten kantas av honungsmelon, gula päron, mango och litchi med söta mognadstoner som dröjer sig kvar. Ett vin som klarar ytterligare år av lagring. Gott till rätter med asiatiska kryddningar. 2013 Crozes Hermitage Yann Chave FRANKRIKE / CROZES HERMITAGE / YANN CHAVE / NR 92018 / 179 KR Mycket av allt, ett vin som bjuder animaliska toner och peppar, därtill finns björnbär, lagerblad, lakrits och nypon med bland ingredienserna. Läder och stall är bidrag från faten. Ett utmärkt vintervin, speciellt till mustiga grytor och smakrika vilträtter. 2010 Allende SPANIEN / RIOJA / FINCA ALLENDE / NR 93996 / 159 KR Modern tappning av Rioja, den mustiga framtoningen domineras av bigarråer, röda äpplen, animaliska inslag och körvel. 14 månader i franska fat bidrar med rostat, läder, stall och bittermandel. Frisk syra piggar upp. Plus för pris! 2011 Gran Clos Priorat Blanco SPANIEN / PRIORAT / CELLERS FUENTES / NR 70211 / 159 KR Blandningen av garnacha blanca och macabeo blir till smakrikt och udda. Den intensiva helheten rymmer mogna höstäpplen, marsipan, hasselnötter och tallbarr. Bitterheten är kännbar och vinets lite rökiga och feta toner gör sig allra bäst till mat.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING