Idag ”syndar” vi med denna förföriskt enkla dessert där vi häller upp ett glas kyld whiskeylikör från irländarna och serverar detta till en italiensk dessert som är precis lika läcker den – vaniljglass á la affogato vilket innebär en god vaniljglass som toppas med varm nybryggd espresso.
Glas på bild: Riedels Drink Specific Sour
Recept per person
Vaniljglass av riktigt fin kvalitet
1 dl nybryggt espressokaffe
Dekoration
Kaffebönor
Så här gör du
Forma en eller två glasskulor och lägg upp i vald bägare/glas och toppa med kaffe. Har du inte möjlighet att göra en espresso så kan du använda mörkrostat bryggkaffe. Servera omedelbart med ett glas kyld Shanky´s Whip vid sidan om.
Drycken till:
Shanky’s Whip
Nr 54177, 700 ml, 33%, 329 kr
Det är i sin Crème brûlée, vaniljkola och injusterade kaffekaramelliserade grundton både whiskeydistinkt kryddetsat och sött insmickrande. Pratar vi fruktighet så noteras äppelklubba med skal av karamelliserat socker med körsbärslager. Det bör även påpekas att Shanky´s i sin smakrikedom har ett ytterst silkigt drag i längden, vilket defacto också petar in lite strukturell finess i det hela och ger en stram slutkläm.
Shanky´s Whip finner man på Systembolaget HÄR