Hem Vinvärlden Äggformade vintankar sprider sig över världen

Äggformade vintankar sprider sig över världen

av Livets Goda

Redan 2001 beställde den legendariske rhoneproducenten Michel Chapoutier jäskar i begong av tillverkaren Marc Nomblot, vars företag gjort lagringstankar för vin sedan 1922. Formen var knappast någon revolutionerande nyhet då de forntida romarna lagrade sina viner i stora amforor i liknande modell. Inte heller är det särskilt nytt att använda betong för att bygga vintankar, det har gjorts sedan början av 1900-talet. Det är just äggformen som är ny i det fallet. Betong är praktiskt då det håller temperaturen på en jämn nivå. De nya tankarna är tillverkade helt utan användning av några kemiska medel. I stället har sand, grus, källvatten och cement använts. Dock måste betongkaren behandlas med vinsyra invändigt innan de används. Sedan den första prototypen kom för 10 år sedan har Nomblot sålt cirka 800 ägg i storlekarna 6 eller 16 hektoliter till vinmakare världen över. – Med äggformade tankar finns det inga döda hörn, så det blir en bättre och enhetligare sammansättning av vinet, säger Gilles Lapalus på Grange Winery. Han var först med att importera de äggformade tankarna till Australien 2005. – Jästen arbetar också mer regelbundet än när vi använder rostfritt stål, fortsätter han. När vi jäser vår Viognier kan vi låta vinet ligga längre på bottensatsen utan att riskera en reduktiv karaktär. Det ger mycket textur till vinet. Även Jennifer Williams, vinmakare hos kaliforniska Spottswoode, hyllar de äggformade tankarna. Sedan 2006 har de nya karen använts för framförallt Sauvignon Blancvinerna. – Det ökar mineraliteten i våra vita viner, säger hon. De bevarar den naturliga karaktären av Sauvignon samtidigt som vi får rikare viner med mer kropp. Flera vinodlare i framförallt i Sydamerika använder betongäggen för röda viner. Då är det dock huvudsakligen för mognadslagring. För att få fram mer konkret fakta på resultatet av lagring i betongäggen, har ett forskningsinstitut i tyska Geisenheim anlitats. Här har Dr Maximilian Freund genomfört jämförande försök där han lagrat samma rieslingvin från Rheingau, i ett 900-liters betongägg jämte en 900-liters rostfri tank. Detta försök föll dock inte väl ut då det aktuella vinet hade extremt hög syra som korroderade betongen. Freund förklarade dock att vin med lägre pH-värde borde lämpa sig bättre. Dock såg han ingen större skillnad i jäsningen mellan de olika karen. Antalet jästceller var samma i de båda tankarna dock tog jäsningen lite längre tid i den äggformade tanken.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING