Hem Vintips Agitator Chestnut Cask – snygg whiskyuppgradering i core range

Agitator Chestnut Cask – snygg whiskyuppgradering i core range

av Livets Goda

Agitator Chestnut Cask: Svenska Agitator Whiskymakare har inte legat på latsidan senaste åren, och ingenting har förändrats inför i år. Senaste nytt är att man idag 20:e mars lanserar en ny produkt i sitt ordinarie utbud – Chestnut Cask – vilken vi här ”analyserar”!

Nyhet och nyhet är en sanning med modifikation. Ni kanske tycker att flaskan närapå är densamma som Argument Kastanj, och det är så att Chestnut i grunden är den populära Argument Kastanj, men som nu fått ett lätt uppdaterat recept för en fruktigare ton, man har även korrigerat ner alkoholhalten till 43%, bytt namn och gjort etiketten lite mer rosa samt gjort denna whisky till en del av det ordinarie utbudet.

Agitator Chestnut Cask

Agitator Chestnut Cask

Chefredaktör Anders Enquist om Agitator Chestnut Cask, 43%

Chestnut har som nämnts i inledande text, samma grund som Argument Kastanj; orökig whisky med lagring i bourbonfat, med en finish Agitators kastanjefat. Och det finputsade receptet har mycket riktigt gett denna whisky en mer markerat fruktig ton. Kastanjefaten ger både rund kryddighet och sitt ”träursprung” på ett förnämt balanserat vis.

Bourbonfaten bidrar med en mer pepprigt edge och en smekande vaniljhint i fruktigheten, där noter av äpplen, fikon och körsbär med viss sockerfierad mynta nalkas. Snyggt och samstämt. Men det viktigaste av allt är att whiskyn har en mer elegant struktur med en distingerat silkig gång där vinösa krusningar skapar det vi på vinspråk kallar tanniner, som ger ödmjuk energi och intensitet i drivet.

Det råder även en viss rökighet trots det orökiga konceptet men vi pratar inte ”peatyness”, det handlar om cigarrtobak, och nog känns det även som att denna rökighet även fått ligga till sig i en läderosande humidor. En bra uppgradering och en mycket smakfull Agitator akt, kanske den bästa hittills.

91p

Agitator Chestnut Cask, 43%
Nr 85982 (700 ml) 549 kr
Sverige

Whiskyn finner du på Systembolaget HÄR 

RELATERAD LÄSNING