Hem NyheterNyhet WB Agitators kastanjewhisky är här för att stanna

Agitators kastanjewhisky är här för att stanna

av Livets Goda

Efter tre tillfälliga lanseringar som sålt slut i rekordfart uppdateras Agitators populära kastanjewhisky med både namn och recept. Den 20 mars lanseras Chestnut Cask i whiskymakarens eget ordinarie utbud och Systembolagets beställningssortiment. “Vi var först i världen med att lägga whisky på hela fat av kastanjeträ”, säger Oskar Bruno, grundare och destillerichef på Agitator whisky.

Foto: Agitator

Sedan 1988 måste all skotsk whisky lagras på ekfat medan det inom vin- och brandyproduktion redan förekommer kastanjefat. Agitator Chestnut Cask (som föregåtts av Agitator Argument: Kastanj) är lagrad på både bourbon- och kastanjefat.

– Att lagra whisky på kastanjefat är förbjudet i Skottland, men i Arboga är det möjligt. Här ser vi möjligheter och utmanar gärna konventioner eftersom att vi är övertygade om att det går att göra whisky på nya spännande sätt, säger Oskar Bruno, grundare och destillerichef på Agitator.

Förbjuden favorit i uppdaterad version
Den kastanjefatslagrade whiskyn har blivit en signaturprodukt för Agitator. Den lanserades i sin första form redan år 2021 och har sedan dess släppts i ytterligare två versioner, 2022 och 2023, i Systembolagets tillfälliga sortiment. Vid samtliga tre tillfällen har produkten sålt slut snabbt. Den 20 mars i år tar den plats i Agitators ordinarie utbud och Systembolagets beställningssortiment.

– Fat av kastanjeträ ger bevisligen en väldigt god och uppskattad whisky. Kastanjewhiskyn har varit så uppskattad vid tidigare tillfälliga lanseringar att den nu förtjänar plats i vårt ordinarie utbud, därför har vi förfinat receptet och gett den ett nytt namn, säger Oskar Kalmaru, vd på Agitator whisky.

Den populära kastanjewhiskyns recept har bearbetats till en något sötare och mindre rökig ton medan de fruktiga inslagen betonats. Den får också ett nytt namt: Agitator Chestnut Cask. Dessutom uppdateras etiketten till en klarare rosa färg och tydligare kontraster än tidigare versioner.

Fakta om Chestnut Cask:
Lansering: SB tillfälligt sortiment -21, -22, -23. Ny version 20 mars 2024 i beställningssortimentet.
Doft: Läder, hasselnöt, smörkola och fikon.
Smak: Torkade dadlar, plommon och kakao. Dessutom en ovanlig tanninstruktur (från kastanjefaten).
Volym: 70 cl
Procent: 43 %
Artikelnummer: 8598201
Pris: 549 SEK

RELATERAD LÄSNING