Åhus Akvavit smaksätter nya jultraditioner

Livets Goda 20 Nov, 2018
Whisky och Bourbon Den anrika drycken akvavit är åter på tapeten och i jul kan den annars klassiska nubben tas på ett nytt sätt – som cocktail. Den första juni i år lanserade det 100 år gamla destilleriet i Åhus, Åhus Akvavit – ett helt nytt brännvin kryddat med fänkål, kummin, rosmarin, citron och pomerans. Den passar självfallet till sillen, men också som innovativ smaksättare i cocktails.

Traditioner i äro är trevligt, men ibland vill man kanske prova något nytt. Med den växande cocktail-trenden i ryggen presenteras här fyra drinkar med färger, smaker och dofter som hör julen till. Perfekt att bjuda på som komplement till den klassiska glöggen.

Under lång tid destillerades all svensk akvavit, som enligt tradition är ett brännvin kryddat med antingen kummin eller dill, i skånska Åhus. Nu lanserar det 100 år gamla destilleriet Åhus Akvavit. 

Drinkarna har akvavit som bas och är kompletterade med juliga smaker som apelsin, äpple och, som i ett av fallen, julmust. Drinkarna passar till glöggbjudningen eller som fördrink på julaftonskvällen.

Åhus Akvavit
Nummer Systembolaget: 88301
Alkoholhalt: 38,0%
Pris: 269kr för 70cl

Akvamust
45 ml Åhus Akvavit
Julmust
En pressad citronklyfta

Fyll ett highballglas med is, häll i akvaviten och fyll upp med julmust. Pressa en citronklyfta i och garnera med en skiva apelsin.

Prescription
50 ml Åhus Akvavit
10 ml färskpressad ingefära
10 ml honung
25 ml färskpressad citron
10 ml Ginger syrup (färskpressad ingefära och socker)
2 stänk Angostura Bitters

Blanda samtliga ingredienser i en isfylld cocktail-shaker och skaka tills drinken är kall. Sila upp i ett lågt glas och servera över iskuber.

Winter Spritz
25 ml Åhus Akvavit
80 ml Halvtorr äppelcider
80 ml Prosecco

Blanda samtliga ingredienser i ett vinglas fyllt med iskuber. Garnera med stjärnanis och rosmarin.

Akvavitsangria
Till 8 personer
32 cl Åhus Akvavit
40 cl glögg
40 cl Ginger Ale

Blanda samtliga ingredienser över is i en skål. Garnera med apelsin och kanel.


Zacapa NUET - en solo dining-upplevelse

Mat och Restaurang I en tid när vi delar på allt, till och…
21 Feb, 2019

Löfbergs dubbelt nominerade till PR-pris

Övrigt Idag presenterades de nominerade till Nordic Digital PR Awards 2018.…
21 Feb, 2019

Receptinspiration - Lyxig chipsbricka

Mat och Restaurang Importören Nigab bjuder här på ett enkelt och lyxigt snacks…
21 Feb, 2019

Fyra drinkrecept till Margaritans dag

Whisky och Bourbon Nu på fredag den 22 februari uppmärksammas Margaritans dag världen…
21 Feb, 2019

Unika viner från La Spinetta i Winefinders lager

Vin Noshörningen är tillbaka. Nu har Winefinder fyllt på butiken med…
21 Feb, 2019

Ny rapport om alkoholens hälsomässiga och sociala effekter på äldre

Övrigt En ny rapport från IOGT-NTO i samarbete med Svenska Läkaresällskapet,…
21 Feb, 2019

Green & Black´s lanserar 10 ekologiska chokladkakor

Övrigt Smak och kvalitet står i fokus när Green & Black’s…
20 Feb, 2019

Mat.se öppnar veganbutik

Mat och Restaurang Mat.se har sedan starten 2012 haft siktet inställt på hållbar…
21 Feb, 2019

Mastri Vernacoli Lagrein DOC Trentino 2018 i det fasta sortimentet från den första mars

Vin Den första mars lanseras Mastri Vernacoli Lagrein DOC Trentino årgång…
20 Feb, 2019

Drinkinspiration med Sorgin - François Lurtons delikata gin

Whisky och Bourbon Med sin gedigna erfarenhet av druvan sauvignon blanc har François…
20 Feb, 2019

Efter fem års nedgång i svensk sjömatskonsumtion – trenden bruten

Mat och Restaurang De svenska hushållens konsumtion av sjömat har sjunkit varje år…
20 Feb, 2019

Château Laville Bordeaux Supérieur från årgången 2015 hos Winefinder

Vin Direkt från Bordeaux kommer denna generösa Bordeaux Superiéur från årgången…
20 Feb, 2019

Ekologiska växtbaserade drycker från Kung Markatta

Övrigt Nu tar varumärket Kung Markatta steget in bland de växtbaserade…
19 Feb, 2019

SSP tecknar avtal med Spendrups

Whisky och Bourbon Kampen om ett av Restaurangsveriges största och mest prestigefyllda avtal…
19 Feb, 2019

Stadhuskällarens souschef vidare i Årets unga kock 2019

Mat och Restaurang Anton Levin, souschef i Stadshuskällarens kök är en av de…
19 Feb, 2019

Blanda proffsiga cocktails hemma - D.E.W. Drinks: tre drinkar med bara tre ingredienser

Whisky och Bourbon Det kan vara svårt att hitta en god cocktail som…
19 Feb, 2019

Nu börjar Coop leverera mat med Volvos nya el-lastbil

Övrigt I dag överlämnar Volvo den nya el-lastbilen Volvo FL Electric…
19 Feb, 2019

Foursquare – långt ifrån fyrkantig

Whisky och Bourbon Foursquare Distillery ligger på Barbados, denna Västindiens östligaste utpost som…
19 Feb, 2019

Sveriges godaste ostar prisades under Ostfestivalen

Mat och Restaurang För sjätte året i rad arrangerades festivalen som samlar gräddan…
19 Feb, 2019

11% av världens befolkning har inte tillgång till rent vatten

Övrigt De fattigaste i världen går i timmar för att hämta…
19 Feb, 2019
Artikelarkivet