Åhus Akvavit smaksätter nya jultraditioner

Livets Goda 20 Nov, 2018
Whisky och Bourbon Den anrika drycken akvavit är åter på tapeten och i jul kan den annars klassiska nubben tas på ett nytt sätt – som cocktail. Den första juni i år lanserade det 100 år gamla destilleriet i Åhus, Åhus Akvavit – ett helt nytt brännvin kryddat med fänkål, kummin, rosmarin, citron och pomerans. Den passar självfallet till sillen, men också som innovativ smaksättare i cocktails.

Traditioner i äro är trevligt, men ibland vill man kanske prova något nytt. Med den växande cocktail-trenden i ryggen presenteras här fyra drinkar med färger, smaker och dofter som hör julen till. Perfekt att bjuda på som komplement till den klassiska glöggen.

Under lång tid destillerades all svensk akvavit, som enligt tradition är ett brännvin kryddat med antingen kummin eller dill, i skånska Åhus. Nu lanserar det 100 år gamla destilleriet Åhus Akvavit. 

Drinkarna har akvavit som bas och är kompletterade med juliga smaker som apelsin, äpple och, som i ett av fallen, julmust. Drinkarna passar till glöggbjudningen eller som fördrink på julaftonskvällen.

Åhus Akvavit
Nummer Systembolaget: 88301
Alkoholhalt: 38,0%
Pris: 269kr för 70cl

Akvamust
45 ml Åhus Akvavit
Julmust
En pressad citronklyfta

Fyll ett highballglas med is, häll i akvaviten och fyll upp med julmust. Pressa en citronklyfta i och garnera med en skiva apelsin.

Prescription
50 ml Åhus Akvavit
10 ml färskpressad ingefära
10 ml honung
25 ml färskpressad citron
10 ml Ginger syrup (färskpressad ingefära och socker)
2 stänk Angostura Bitters

Blanda samtliga ingredienser i en isfylld cocktail-shaker och skaka tills drinken är kall. Sila upp i ett lågt glas och servera över iskuber.

Winter Spritz
25 ml Åhus Akvavit
80 ml Halvtorr äppelcider
80 ml Prosecco

Blanda samtliga ingredienser i ett vinglas fyllt med iskuber. Garnera med stjärnanis och rosmarin.

Akvavitsangria
Till 8 personer
32 cl Åhus Akvavit
40 cl glögg
40 cl Ginger Ale

Blanda samtliga ingredienser över is i en skål. Garnera med apelsin och kanel.


Kaffebellini med hallon och lakrits

Whisky och Bourbon Gillar du hallon/lakrits? Bra! Här kommer ett recept på en…
19 Jul, 2019

Nautilus Pinot Noir har bytt årgång till 2015

Vin Nautilus Pinot Noir har nu bytt till årgång 2015 på…
17 Jul, 2019

Dreamhackers stora guide till craft beers och nattlivet i Montreal

Övrigt Det är inte längre en nyhet att Dreamhack kommer anordnas…
17 Jul, 2019

For Peat´s Sake Blended Whisky – största rökiga par-lanseringen på Systembolaget någonsin

Whisky och Bourbon For Peat´s Sake är en helt ny skotsk blended whisky…
17 Jul, 2019

Gratis guide: Boxtoppen bjuder dig på en omfattande genomgång av lådviner!

Övrigt Boxtoppen.se har gjort en genomgång av hela 125 lådviner ur…
15 Jul, 2019

Erik Nilsson, Jönköping, tar silver i Jameson Barrelmen’s Homecoming 2019

Whisky och Bourbon Jameson Barrelmen’s Homecoming är en global Jameson Whiskey-tävling som ordnas…
15 Jul, 2019

Brygghuset Finn bjuder in till Ölfestival

Whisky och Bourbon Den tredje augusti bjuder Brygghuset Finn in till en exklusiv…
15 Jul, 2019

Systembolaget lanserar i begränsad upplaga två viner från Ferraton Père et Fils

Vin Den 16 augusti erbjuder Vinovativa två viner från Rhôneproducenten Ferraton…
15 Jul, 2019

Red Stripe i samarbete med hiphop kollektiv för årets Red Stripe Music Tour

Whisky och Bourbon Red Stripe – den kultförklarade ölen från Jamaica med sin…
15 Jul, 2019

Vem dricker svenskarna helst öl med i sommar? GW såklart!

Whisky och Bourbon Leif GW Persson, Sveriges mest folkliga kriminolog tillika uppskattade medieprofil…
12 Jul, 2019

Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, nu på magnumflaska

Vin 20-års jubilerande Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, Sveriges mest sålda…
10 Jul, 2019

Årets lansering av Dogheria är här

Vin Poderi dal Nespoli firar iår 90 år och Lively Wines…
10 Jul, 2019

Sveriges bästa bartender utsedd

Whisky och Bourbon I förra veckan vann Josephine Sondlo den eftertraktade titeln ”Sveriges…
9 Jul, 2019

Thilda & Jerome representerar Sverige i S. Pellegrino Young Chef

Mat och Restaurang Nu är det avgjort, två svenskar går vidare till regionsfinalen…
9 Jul, 2019

Unikt samarbete mellan trendiga Teeling Irish Whiskey och Rum Plantation

Whisky och Bourbon Craftdestilleriet Teeling Whiskey är extremt kreativa när det gäller fatlagringar…
9 Jul, 2019

SodaStream lanserar to-go-flaskan My Only Bottle

Övrigt Debatten om plastens oroväckande inverkan på miljön är ständigt aktuell…
8 Jul, 2019

Var femte svensk vet inte vad bäst före betyder

Mat och Restaurang En av fem svenskar kan inte skilja på bäst före-dag…
8 Jul, 2019

Nästa års Michelin-stjärnor delas ut i Trondheim

Mat och Restaurang För första gången ska Michelin-guiden presenteras i Norge. Nästa år…
5 Jul, 2019

”Jakten på en perfekt Gin & Tonic” utsedd till världens bästa ginbok

Whisky och Bourbon Den svenska boken ”Jakten på en perfekt Gin & Tonic”…
4 Jul, 2019

McHalloum-ish? McDonald’s lanserar en nordisk variant av den populära osten

Mat och Restaurang McDonald’s letar ständigt efter möjligheter att kunna bredda sin meny…
4 Jul, 2019
Artikelarkivet