Hem Vinvärlden Aidani – mer än en sidekick

Aidani – mer än en sidekick

av Livets Goda

I Vitis viniferas värld finns det många sidekicks, druvor som står i skuggan av stjärnorna och som blott hjälper till lite här och där när det är påkallat. På ön Santorini regerar assyrtiko, en av världens äldsta druvsorter. Här han en symbios vuxit fram under hundratals år, snarare ett par tusen år, mellan ranka, människa och terroir. Det är inte det enklaste stället att odla vin på men människan är finurlig och har funnit sätt för assyrtiko att anpassa sig till såväl värmen, bristen på vatten samt de saltstänkta havsvindarna. Rankorna flätas nämligen likt en korg nersänkt i gropar i jorden, en teknik som kallas kouloura. Assyrtiko å sin sida har tackat och tagit emot genom att visa sin förmåga att bibehålla syran även när druvorna når fenolisk mognad och sockret skjuter i höjden.

Men ibland blir det för mycket av det goda och då är det bra med en sidekick eller två som kan bidra till att dämpa syran som kan bli något väl häftig emellanåt i assyrtiko. Athiri är den enklare druvan utan några allt för märkvärdiga attribut. Den är pålitlig och bjuder på rondör, frukt och accentuerar knappast syran. Bättre då att även få med några procent aidani. En aromatisk druva som även slänger in ett par tropiska frukter i doftspektrat. Tillsammans ger de det vita Santorini-vinet, som domineras av assyrtiko, en bättre harmoni. Balans.

Men aidani’s egenskaper att stå på egna ben har inte gått ouppmärksammat förbi och en av öns främsta producenter, Argyros, har nu i mer än 10 års tid producerat en mindre mängd druvren aidani. Ett vin som nu funnit vägen till beställningssortimentet.

2016 Aidani, Argyros Estate, Santorini, Grekland (90 LGP)  
Mycket ljus, svagt gul färg. Ungdomlig doft med inslag av torkade blommor, papaya, persika, havsbris, stendamm och örtbukett. I munnen ändrar vinet karaktär. Det blir mer stram stenfrukt, tänk gröna äppelskal, och ett stänk mogen citrus. Ett skönt salviadrag letar sig fram i avslutet och får uppbackning av en gnutta honung. Tät smak, ungdomlig syra och en kvardröjande smak. Mår bra av kanske ett halvår till i flaska men är inget vin för längre lagring. Ett som presterar bäst kanske två-fyra år efter skörd.

En intressant detalj är att Argyros tar till ett knep som ofta associeras med framställning av söta viner, kryoextraktion, när man producerar sin aidani. Det vill säga musten fryses ner och isen avlägsnas. Allt för att bibehålla druvans aromatik och fräschhet.

Importör i Sverige är Handpicked Wines.

 

RELATERAD LÄSNING