Hem Vinvärlden Äkta vildsvinsragu med det lysande vinet Ser Lapo 2012

Äkta vildsvinsragu med det lysande vinet Ser Lapo 2012

av Livets Goda

Livets Goda om 2012 Ser Lapo>>> Med en vind av Bordeaux lurar vinet oss i den absolut första doftkontakten. Men det rättar till sig snabbt i glaset (och senare i gom…) och snart visar sig den chiantiska och underbara ”myllan” av lavendel, lakrits, lätt sälta, fuktiga tobaksblad, yppig röd körsbärsfrukt, bigarråer och svarta vinbär. Och som vanligt med denne producents viner vilar allt på en mineralisk grund som ger fräschör, struktur, diskant och en lätt silkighet i tanninerna. Försiktiga toner från faten finns även där och nog finner vi det syrliga bettet något mer framträdande i denna årgång. Något vi uppskattar när det ligger på en elegant och balanserad nivå som det gör här. Vi noterar även att efter en eller två timmars luftning hittar vinet sin toppform där själen glöder. Och då får man se upp då innehållet i glaset försvinner oroväckande skyndsamt. Ser Lapo är och förblir ett utmärkt och kvalitativt vin som dessutom rent ekonomiskt ger alla tillfället att få ta del av. Skål för det! Drickes nu och sju år framåt utan att tappa stinget. 90 poäng / Livets Goda Vinet kan ni beställa direkt på länken här>>> Tips: Servera gärna till vildsvinsragu (se receptet nedan). Vinets syrliga elegans bär upp rättens smakrika och rustika koncentration och läckra hintar av vilt, och ju mer tålamod du har i kokningen, desto större blir belöningen. Servera gärna vinet lätt svalt. Kuriosa: Den 16:e december 1398 blir familjen Mazzeis överhuvud, Ser Lapo, den förste att nämna ordet Chianti i skrift. Den handskrivna texten finns bevarad och en del av den pryder etiketten på vinet som fått bära hans namn. 2012 Ser Lapo Art.nr 2208, 149 kr, 750 ml, 13,5% Chianti Classico Riserva / Italien Recept – Vildsvinsragu (För fyra personer) Vildsvinsragu 500 g vildsvinsfärs 10 enbär (viktigt) 2 kvistar timjan 2 lagerblad 2 msk tomatpuré 1 tärning kycklingbuljong 2 dl gott fylligt rödvin 1 tsk strösocker 50-100 g smör Salt Peppar Soffritto 1 stjälkselleri fint hackad 1 morot, fint hackad 1 gul lök, fint hackad 1 msk smör Pasta 250 g tagliatelle eller papardelle Salt Peppar Tillbehör Parmesan Salt Peppar Så gör du: VILDSVINET OCH SOFFRITTO Finhacka grönsaker för en soffritto och låt dem svettas i pannan. Fräs sedan vildsvinsfärsen under omrörning tills den är genomstekt. Slå på vinet och låt reducera till hälften eller ännu mindre så att vinet kokas in i köttet. Lägg i övriga ingredienser och slå sedan på vatten så att allt täcks. Låt puttra i minst 3 timmar och rör om lite och då. Börja därefter smaka av och krydda med salt och peppar samt smöret som verkligen behövs men du får själv känna efter om du vill ha 50, 60, 70 eller 100 g – det är en smaksak. PASTA Koka upp rikligt med vatten och 2 tsk salt. Lägg i pastan när vattnet kokar ordentligt. Koka enligt anvisningar tills pastan är al dente. Häll av och smaka av med olja, salt och peppar. SERVERING Lägg upp pastan på en djup tallrik och sleva över ragun. Rör om försiktigt utan att stöka ner tallriken. Ringla din bästa olivolja över och riv parmesan efter tycke och smak.”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING