Stockholm Riesling Festival

Vin 15-16 Juni 2018 - Tysk Riesling och...Vänskap
Detaljer
Tid: 15/6, 2018 10:00 - 6/6, 2018 22:00

Hej alla vänner av tysk Riesling!


Vi hoppas att alla har uppmärksammat att det är Riesling Week i Stockholm 11-17 juni. Vi på Origo Wine deltar inte i något formellt arrangemang under veckan, men vi tycker givetvis att Riesling alltid är värt att fira, i alla lägen, året om. Nästa år planerar vi dock att göra ett mycket större avtryck under samma vecka i juni. För att hylla druvan Riesling, framför allt från Tyskland, där vi har så många nära vänner bland vinmakarna (oavsett om just vi arbetar med dem eller inte), kommer vi nästa år arrangera Stockholm Riesling Festival 2019.

Det blir inte ett arrangemang för att göra reklam för oss eller för någon annan vinimportör, utan syftet är helt och hållet att fira alla de underbara viner av druvan Riesling som produceras av Tysklands bästa vinmakare. Och göra det tillsammans med vinmakarna. Redan idag planerar vi för huvudnumret, då tre ikoner från den äldre generationen, Helmut Dönnhoff, Willi Schaefer och Wilhelm Haag, personligen kommer hålla ett seminarium tillsammans, där de berättar om sin vänskap. Samtidigt som de serverar varsitt vin till de lyckliga deltagare som lyckas komma över en biljett.

Det är mytomspunna vinmakare som dessa, som satte Riesling på kartan med sina fantastiska viner. Och som nu sakta har börjat lämna över till den nya generationen, fortfarande med ett vakande öga i bakgrunden för att stötta och ge goda råd. Därför kommer vi även bjuda in vinmakare från det yngre gardet, så att båda generationerna möts i ett gemensamt firande. Det kommer bli ett stjärnfyrverkeri med de absolut främsta vinmakarna från Tyskland, så vi hoppas att du ritar ett stort utropstecken i kalendern för juni samma tid nästa år, 2019.

Det var allt vi hade att säga för nu. Vi ses 2019!

Eller vänta lite...
Steve Jobs brukade alltid avsluta sina presentationer på Apple med "oh, there's one more thing...".

Vi skulle vilja göra samma sak. Överraska dig. Bara för att liksom förbereda dig inför nästa års Stockholm Riesling Festival 2019 med en sorts förhandsvisning. Bara så där lite spontant redan nu, utan allvarligare pretentioner. Vi har pratat med några vänner i Tyskland och frågat dem om de skulle ha lust att komma på besök till Stockholm, bara för att mingla med lite passionerade vinentusiaster här i Sverige, som alla har det gemensamt att de älskar Riesling. Och de svarade...ja.

Samtidigt som de just i denna stund bokar sina flygbiljetter för att hälsa på under fredag och lördag nästa vecka (15-16 juni), skulle vi vilja berätta vad vi har i åtanke. Ingen vinprovning. Ingen reklam för just deras viner. Ingenting som finns att köpa eller beställa. Ingen stor mässa med hundratals deltagare där alla får kämpa sig fram för att få tio sekunder med vinmakarna, medan de häller sina viner framför ett hav av utsträckta vinglas. Mycket av  inget kan tyckas, men om vi vänder på det - vad vill vi istället erbjuda? Tänk att istället få möta vinmakarna personligen, i ett mindre sällskap, med möjligheter att ha en dialog och ställa frågor. Där vinmakarna som genomgående tema håller ett seminarium två och två tillsammans, från olika regioner, med olika förutsättningar och stilar på sina viner och vingårdar. Och att de samtidigt som de berättar, bjuder på varsitt vin för att belysa sin historia.

Vore det inte ett trevligt alternativ till alla större vinmässor?

Format
I detta lilla, personliga seminarieformat, skulle vi vilja samla som mest 20 passionerade deltagare, som får möjligheten att träffa de livs levande människorna bakom varje vin. Inga försäljare eller marketing managers, utan de som själva faktiskt arbetar ute bland vingårdarna med sina bara händer. Självaste vinmakarna, som personligen berättar om sina viner och sin historia, samtidigt som du får en unik chans att ställa frågor och ha en dialog med dem.

Plats
Vi har en plats i åtanke som inte är knuten till någon vinbar eller restaurang, men vi återkommer med mer information om aktuell lokal, för in i det sista finns en tanke att ändå försöka kombinera seminarierna på platser där deltagarna får en möjlighet att äta en matbit.

Kostnad
Vi tänker inte tjäna en endaste krona på evenemanget. Allt görs helt i privat regi och alla kostnader i form av viner, vinmakarnas transporter och logi kommer antingen ur våra egna privata fickor eller från vinmakarna själva. Däremot kommer en mindre självkostnadsavgift tas ut för att täcka eventuella utgifter om evenemangen hålls i kommersiella lokaler som vinbarer eller restauranger. Om du gillar det vi gör och vill stödja oss, fortsätt beställa våra viner när du går ut och äter eller bara unnar dig ett glas vin. Och besök gärna de vinbarer och restauranger vi samarbetar med, så blir alla vinnare i ekvationen. Vi, alla vinmakare, sommelierer, restaurangägare och du som konsument av Riesling i yppersta världsklass. 

Vilka vinmakare kommer på besök?
Som du märker, har vi bjudit in ett blandat pottpurri. Tysk Riesling kommer representeras av vinmakare från byar som Flörsheim-Dalsheim, Zeltingen, Lieser, Piesport, Saarburg och Bockenau, vilket i sin tur innebär att du kommer få prova viner från Mosel, Saar, Nahe och Rheinhessen. Och det är inte vilka vinmakare som helst, utan stora personligheter som Gault Millau German Winemaker of the Year 2007, Theo Haart från Weingut Haart, Gault Millau German Winemaker of the Year 2015, Thomas Haag från Schloss Lieser, Gault Millau German Winemaker of the Year 2017, Hanno Zilliken från Forstmeister Geltz-Zilliken, Johannes Selbach från Selbach-Oster, Tim Fröhlich från Schäfer-Fröhlich och sist men absolut inte minst, Klaus-Peter och Julia Keller från Weingut Keller.

Seminarier
Vi har lagt med ett preliminärt seminarieschema, för att du ska få en glimt av hur vi har tänkt oss de olika konstellationerna av vinmakare tillsammans. De kommer alltid presentera sina viner i par, eftersom något av det roligaste som finns är just att jämföra årgångar, jordtyper, vingårdar och vinregioner.

ANMÄLAN
Om du är intresserad av att ta del av mer information om evenemanget, för att sedan kunna anmäla dig - skicka ett snabbt svar till origowine@yahoo.se så mailar vi ut senare i veckan en inbjudan till alla som har visat intresse. Om antalet anmälda överskrider antalet platser, kommer lottning avgöra.

Vi hoppas att du tillsammans med vinmakarna kan göra dessa dagar till ett spännande och minnesvärt avstamp till nästa års stora rieslingfestival!

Origo Wine & vänner