Hem Vinvärlden Albariño med begynnande mognad från Rías Baixas

Albariño med begynnande mognad från Rías Baixas

av Livets Goda

Albariño är en aromatisk druva som högst sannolikt dessutom är riktigt gammal i gemet. Namnet översätts till ‘den lilla vita från Rhen’ och det var den allmänna uppfattningen länge, att ursprunget var tyskt. Men mer nutida DNA-studier indikerar istället ett släktskap med portugisiska malvasia fina och ett ursprung på den iberiska halvön, men om portugiserna eller galicierna får äran är desto mer höljt i dunkel. En sak är säker och det är faktumet att de bästa exemplaren antingen kommer från spanska Rías Baixas med sina fem subregioner eller från den portugisiska, mest nordliga subregionen i Vinho Verde – Monção e Melgaço.

Som yngling visar albariño upp precis lagom mängd tropiska hintar samtidigt som det finns stenfruktig fräschör, örtighet och florala drag. I sin absoluta ungdom är det lätt att få rieslingvibbar och det är säkerligen det som fött antagandet om det rhenska urprunget. Men med viss ålder dämpas detta, växtläget blir allt tydligare och det är tack vare det ofta höga granitinnehållet, en jordmån vars högre ph uppmuntrar mer markerad syra samtidigt som den är porös nog att tillåta rankornas rotsystem letar sig djupt ner. Mer persika och lime, blommighet och örtnyanser kommer med åldern.

Vill du bocka av erfarenheten, hur en mognande albariño doftar och smakar så beställ 2015 Paloma de Plata från Rías Baixas, ett vin som börjar finna en delikat mognad.

2015 Paloma de Plata, Rías Baixas, Spanien (artikel 72528 BS, 139 kr)

Här möts du en av gulskimrande färg som indikerar viss ålder. Bouqueten har lämnat det juvenila bakom sig och fått mer komplexitet, mer spännande nyanser som vit persika, limeskal, jasminblommighet och en nyans av torkade örter. Den sköna rikedomen i smaken bärs upp av en markerad syra och säkerställer att det aldrig blir baktungt utan istället bibehålls fräschören. När du dricker detta så aktiveras matsuget tämligen omgående; det saftiga draget men likväl torrt strama har den effekten på en. Inte konstigt att det här är bland det godaste som finns till atlantkustens havsfiskar och skaldjur…

Betyg: 88 / 100 LGP

Producenten bakom vinet är Pazo de Villarei som dock här lämnat över marknadsföringen och exporten av sina produkter till Very Fine Vinos. Beställ ett par flaskor och försök fånga havskänslan genom att matcha vinet till säsongens finaste firre och rom – stenbiten.

Länk till vinet >>> HÄR.

Teckna en prenumeration på Livets Goda eller Whisky & Bourbon!

En prenumeration på Livets Goda (tryckt) innefattar 9 utgåvor och kostar 375 kr och mostvarande på Whisky & Bourbon kostar 175 kr (4 utgåvor). Prenumerationer tecknar ni smidigt här på vår prenumerationssida >> 

RELATERAD LÄSNING