Alberto Orte – återuppväckare av gamla anrika spanska druvsorter & vinstilar

Niklas Jörgensen 7 May, 2019
Vin Premium Nämn kalkrik jordmån och de flesta associerar först och främst med strama viner med torr stringens och markerad syra, inte minst från Champagne och Chablis. Vänner av fortifierat sänder säkerligen en tanke till södra Spanien och albarizzajorden men där faller ofta det där med syran då sherry överlag har en låg sådan, inte minst på grund av den härskande palominodruvan som dessutom skördas sent. Men vad om en synnerligen talangfull vinmakare bestämt sig för att återplantera gamla rankor i albarizza, sorter som en gång i tiden odlades i Jerez men som aldrig fann en väg tillbaka efter vinlusens härjande? Druvsorter med naturligt hög syra; hur skulle sådana viner bli i regionen? Alberto Orte har svaret.

Detta är ett premiuminnehåll!

Logga in för att ta del av det.


Gaja Barbaresco 2016 har landat

Vin Älskar man Nebbiolo kan detta vara ett av årets viktigaste…
19 Sep, 2019

Thomas Sjögren testar Scanpan TechnIQ

Mat och Restaurang Höstens stekheta nyhet från Scanpan heter TechnIQ! Det är en…
17 Sep, 2019

Rockys återkomst: Sveriges mest öldrickande hund är tillbaka - med en Pilsner Urquell i handen

Whisky och Bourbon Pilsner Urquell fortsätter samarbeta med äkta original och näst på…
16 Sep, 2019

Pocket by Pontus dukar upp på Lidingö

Mat och Restaurang Nya Lidingö Stadshus får nu ett förstklassigt restaurangtillskott när krögaren…
16 Sep, 2019

Ulrika Brydling tilldelas Karin Franssons mentorpris 2019

Mat och Restaurang Ulrika Brydling har tilldelats Karin Franssons mentorpris 2019. Priset syftar…
16 Sep, 2019

Zero Waste Ale – En bröl är Scandics senaste hållbarhetslansering

Whisky och Bourbon Nu når Scandics nästa hållbarhetssatsning svenska ölfantaster. Den 16 september…
16 Sep, 2019
Artikelarkivet