Hem Vinvärlden Aldo Conterno Barolo Bussia Cicala 2018 – 98+

Aldo Conterno Barolo Bussia Cicala 2018 – 98+

av Anders Enquist

Aldo Conterno Barolo: Det är svårt att motstå den attraherande ungdomlighet 2018 besitter. Den fångar in och omhuldar med en förförisk och elegant omedelbarhet med stor transparens. 2019 inträder med en något mer nobelt slipad egg, lyhört terroirstinn och med en stor elegant utstrålning som både ger idag och kräver självklar långsiktighet. Två bra år på olika vis beroende på sinn egna personliga preferens. Dags för nya årgångar från Aldo Conterno i torsdagens lansering på SB.    

Aldo Conterno Barolo

 

Aldo Conternos resa i Piemonte börjar på 1920-talet av Giovanni Conterno. Sonen Giacomo tog sedermera över och utvecklades egendomen ytterligare. 1961 tog Giacomos söner Giovanni och Aldo Conterno över verksamheten och 1969 köpte Aldo Conterno vingården Il Favot och grundade med det Poderi Aldo Conterno. Idag är det Aldos tre söner Stefano, Giacomo och Franco som ansvarar för detta briljanta vinhus, som står med fötterna i både klassisk tradition och framtida vyer. Vingårdarna omfattar runt 25 hektar

Man tillämpar ståltankar, slovenska stora botti ekfat och barriques i vinifieringsprocessen och den långa lagringstiden som tangerar över 31 månader i faten som mest. Den totala produktionen årligen uppgår till runt 80 000 buteljer.

Vad säger Giacomo Conterno om årgångarna 2018 och 2019? Ja, i en intervju av som Livets Goda publicerade 2022 med Giacomo svarade han så här:

Årgång 2018 är en årgång som ligger precis mellan att vara en superelegant, juicy Barolo och en väldigt enkel, utspädd. Gjorde man inte rätt val ute i vingården, ja då fick man göra val i vineriet och generellt är det inget vi vill göra. Vin görs i vingården, inte i vineriet!

Rent generellt är årgång 2018, enligt mig, en helt fantastisk årgång. Jag älskar den supereleganta frukten och att den är precis så där på gränsen till utspädd i sin stil. Här hittar vi inte mycket kraft och densitet. Det handlar bara om blommighet och elegans.

Årgångarna 2017 och 2018 var två årgångar som behövde manuell hantering, ett vin med terroir. Hur vi ser på saker är inte samma som hur modernatur ser på saker, det är viktigt att ha i åtanke.

Årgång 2019 å andra sidan var ett riktigt mästerverk till årgång, jag behövde inte göra någonting. Årgången påminner mig mycket om 2016 som var väldigt klassisk, den stora skillnaden är att alkoholen var högre 2016 än 2019”.

Aldo Conterno på Systembolaget 11 maj 2023 

Aldo Conterno Barolo

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

RELATERAD LÄSNING