Hem Whisky & Bourbon Alec Bradleys Black Market möter en trio single malt samt en tawny port från klassiska Taylor’s

Alec Bradleys Black Market möter en trio single malt samt en tawny port från klassiska Taylor’s

av Livets Goda

Men efter att dels ha blivit mer eller mindre blåst av en cigarrproducent tillsammans med en misslyckad satsning så hade investeringen gått upp i rök och ersatts av skulder. I ett läge där allt handlade om överlevnad så träffade Alan Rubin den i cigarrkretsar respekterade Ralph Montero, känd för sina kunskaper, konnässörskills och ur deras möte så utvecklades ett samarbete. Ralph började nämligen jobba deltid hos Alan för han hade inte råd att betala mer, även om den där deltiden i själva verket var mer än en fulltidsanställning.

För Alan blev Ralph nytändningen och bollplanket som han behövt och dessutom kompletterade de varandra i tänket. Väl medvetna om att de sannolikt bara fick en chans till så satte de sin idé i verk, att nå heltäckande distribution i USA, och det som skulle ut till landets tobaksinrättningar var en serie cigarrer som de utvecklat tillsammans med en cigarrproducent från Davidoff. Märket? Occidental Reserve.

Alan och Ralph lyckades och ordrarna som trillade in var tillräckligt för att sätta igång produktionen i större volym än de få som man chansat med initialt. Och duon fortsatte på det vinnande spåret med diverse nylanseringar som tänkte utanför det mer traditionella spektrumet av cigarrer och nådde kanske sin främste succé i och med tidskriften Cigarr Aficionados utnämnande av deras Prensado som årets bästa cigarr 2011. Idag är det ett blomstrande företag som via olika leverantörer i bland annat Honduras, Panama och Nicaragua tillverkar uppåt tre miljoner cigarrer årligen. I Sverige finns bland annat den hyllade Prensado-serien tillgänglig och likaså Sanctum samt Black Market. Och det är just den sistnämnda som hamnar i fokus i Whisky & Bourbon när den provas tillsammans med en kvartett drycker; tre single malt med olika uttryck samt en tawny port.

Alec Bradley är ett ungt företag med blott 22 år på nacken och det är lätt att som cigarrvän gilla deras motto: At the end of the day, we don’t save lives; we just try to make them better one hour at a time. Inget hymlande, inget hyckleri – det här är cigarrer men bra sådana så sätt dig ner, koppla av och njut av stunden.

Whisky & Bourbonvalet föll på robusto ur Alec Bradleys Black Market-serie. Cigarren är tillverkad av Nestor Plasencia i Honduras och består av honduransk tobak, ett omblad av Sumatra-typ och rullat i ett mörkare maduro-täckblad. Dryckerna som ska ackompanjera i hopp om en fullträff är ledande portvinshuset Taylor’s med sin specialbuteljering Tawny Reserve Port samt single malt från Speyside i form av en femtonårig Glentauchers, whiskyn som är en viktig blend i Ballantine’s, Islay-bekantingen Bunnahabhains 12-åring samt också från samma ö, Kilchomans Sanaig.

Black Market Robusto är onekligen en cigarr som gillar fatlagrade drycker, något som märks redan från starten när de dunklare nyanserna av mörk bitter choklad, kaffebönor och sötaktig pepparkryddhylla tar täten. En jordighet kompletterar och som efter en stund övergår i mer läderliknande nyanser. Den mer finlemmade 15-åringen från Glentauchers visar nu upp ett fint samspel och whiskyns lätt karamelliserade drag av stenfrukter samtidigt som det finns en Chesterfieldfåtölj med i bakgrunden accentuerar frukten i såväl robuston som i drycken, en närmast krämig känsla uppstår. Även Sanaig från Kilchoman gör bra ifrån sig och förstärker fruktigheten men dess lilla sötma har en tendens till att ta över lite i nuläget. Däremot Bunnahabhain med sina chokladnyanser och fint kryddiga bourbanfatinslag, ja den gifter sig initialt med cigarren och det blir en perfekt symbios där ingen vinner men tonerna av läder, choklad och krydda hos bägge deltagare förstärks snyggt. Gott och där försvann man in i det meditativa tillståndet för en stund.

Robuston brinner fint, långsamt och behöver aldrig hjälp på vägen. En bit in så ändras karaktären och det blir krämigare samt mer nötigt. Jordigheten hamnar likaså längre fram bland intrycken. Vågar man sig på att introducera tawny nu månne? Jodå, portvinets fräscha valnötighet harmonierar fint med cigarren som också har en lätt mörkbitter choklad drag nu. Den fångas upp fint och dämpas av Taylor’s specialtawny samtidigt som vinets trätoner gifter sig fint med rökfasen.

En hastig titt på klockan, kanske den här ändå arbetar mer långsamt än man initialt kunde tro och det är verkligen ingen garre som ska påbörjas om inte tiden finns på ens sida. Ju längre du suttit med den ju mer påtaglig blir kryddigheten och även bitterheten finns med mer i bakgrunden. Men inte negativt så att det blir påträngande, se det snarare som att här behövs en sparringpartner. Kilchoman vinner den kampen och dess urläckra diskreta sötma och snygga islayrökighet gör sig strålande nu. Humidorkänslan i Kilchomans Sanaig försämrar inte heller harmonin. Mot slutet blir kryddigheten i garren igen distinkt och lite torrare och det avrundas bäst med portvin, för att få till kontrasten.

Alec Bradleys Black Market Robusto bjuder onekligen på en fin bredd när det kommer till dryckesval. Kanske för att den aldrig blir för mycket åt något håll utan håller en stabil linje. Ändå blir preferensen, om blott en dryck skulle väljas som ledsagare, Sanaig från Kilchoman. För fruktigheten tillsammans, för balansen, för att jag är smått förälskad i denna whisky….

Cigarr
Alec Bradley Black Market Robusto, (20×127 mm, 93 kr, Brobergs.se)
Röktid: 40-45 minuter

Whisky
Glentauchers 15 Years Old, Speyside (artikel 82425, 700 ml, 449 kr, 40%)
Kilchoman Sanaig, Islay (artikel 11202, 700 ml, 549 kr, 46%)
Bunnahabhain 12 YO Un-chillfiltered (artikel 10059, 499 kr, 700 ml, 46,3%)

Portvin
Taylor’s Special Reserve Tawny (artikel 73890, 1000 ml, 449 kr, 20%)

Teckna en prenumeration på Livets Goda eller Whisky & Bourbon!

En prenumeration på Livets Goda (tryckt) innefattar 9 utgåvor och kostar 375 kr och mostvarande på Whisky & Bourbon kostar 175 kr (4 utgåvor). Prenumerationer tecknar ni smidigt här på vår prenumerationssida >> 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING