Hem NyheterVinnyhet Alessio Planeta utnämnd till ”Årets Vinmakare”

Alessio Planeta utnämnd till ”Årets Vinmakare”

av Livets Goda

Alessio Planeta, VD och teknisk direktör för Planeta Winery har tilldelats den prestigefyllda titeln ”Årets Vinmakare”, en utmärkelse som är en del av Wine Enthusiasts 24:e årliga Wine Star Awards- initiativ och som placerar Italien på första plats efter 16 år.

Alessio Planeta

Alessio Planeta

Varje år hyllar den amerikanska vinjournalen de mest inflytelserika personerna inom vin-, sprit- och dryckesindustrin genom sitt årliga Wine Star Awards, en av de mest eftertraktade utmärkelserna på den globala vinscenen. Denna internationella utmärkelse gör Alessio Planeta till den fjärde italienaren som numer uppbär denna titel.

Född på Sicilien 1966 studerade Alessio Planeta agronomi och tog sedan över rodret för familjens vinföretag på 1990-talet. Hans personliga och professionella intressen ligger också väldigt nära Siciliens historia och dess vinodlingar, med målet att fortsätta det ovärderliga arbete som hans farbror Diego Planeta påbörjade och att få internationellt erkännande för sicilianska viner. Han reste och studerade olika vinregioner i Frankrike, Argentina, Kalifornien och Toscana.

År 1995 introducerade han sina första viner på marknaden, inklusive den nu ikoniska Planeta Chardonnay. Genom att öppna dörrarna till familjens unga vinproduktionsföretag för icke- inhemska druvsorter antog han en filosofi om diversifiering som har blivit ett karakteristiskt kännetecken för familjens vinerier. Han har varit vinmakare för Planeta sedan 1998 och övervakar för närvarande en årlig produktion på 2,4 miljoner flaskor, kompletterad med olivodlingar, mandlar och kikärtor. Produktionsaktiviteterna styrs av en affärsfilosofi som är naturligt inriktad på hållbarhet, baserad på en gedigen förståelse för de optimala odlingsmetoderna lokalt och främjande av biologisk mångfald.

Jag är djupt hedrad över det pris som Wine Enthusiast har tilldelat mig i år” sa Alessio Planeta, ”ett erkännande som jag är glad att dela med min familj och med hela vår personal. Det är tack vare dem som vi har byggt upp vårtfamiljeföretag dag för dag genom vårt gemensamma engagemang, dedikation och passion. Nästa år kommer vi att fira vårt 30-års jubileum och att få en sådan prestigefylld hyllning just nu fyller mig med känslor och gör mig stolt över det gedigna rykte som sicilianska viner har vunnit över hela världen

Philipson Söderberg representerar Planeta på den Svenska marknaden och är stolta över att Alessio tilldelats denna utmärkelse säger Ludvig Mörnesten, produktchef för Planeta i Sverige.

Vill man prova på Alessio Planetas filosofi kring rena, karaktäristiska viner som dessutom är både ekologiska och hållbara så kommer snart en lansering i fasta sortimentet.

Planeta Contordanza 2022
Artnr: 2010
Pris: 159kr
Alkohol: 13,5%
Lanseras 1 december 2023

RELATERAD LÄSNING