Aligoté i toppklass

Livets Goda 12 Mar, 2010
Vin Vit bourgogne görs som bekant av Chardonnay, men så är det inte alltid, och så har det heller inte alltid varit. Före phylloxeran var druvsorten Aligoté en vanlig och mycket uppskattad druvsort, idag odlas den bara på 500 hektar i Bourgogne, jämfört med ungefär 12 000 hektar för Chardonnay.
I det klassiska Bourgogne var Chardonnay oftast samplanterad med lite Pinot Blanc och Aligoté, och Aligoté gav ett särskilt uppskattat bidrag i blandningen för sin fina syra. För att lyckas göra ett riktigt bra vin av Aligoté, krävs dock att vinstockarna är gamla, och det var troligen därför odlarna valde att framför allt plantera om sina av vinlusen skadade vingårdar med Chardonnay för ett sekel sedan, eftersom den gav fina viner mycket snabbare. Idag ger Aligoté framför allt ett enkelt, vardagligt och friskt vitt vin som sällan låter sig omtalas med större ord. Ofta blandas vinet med lite vinbärslikör till den fruktigt sötfriska drinken Kir, men det finns också riktigt fina exempel på vin av Aligoté. Det mest komplexa, djupa och spektakulära av dessa, tillika det kanske bästa av dem alla, är Bourgogne Aligoté från den hyllade producenten Jean-Francois Coche-Dury i Meursault. Mest känd är han för sina maginifika och dyrbara viner från just Meursault (de rankas som bland de bästa vita i hela Bourgogne), men ur ett rent vinmakningsperspektiv verkar han själv inte göra någon större skillnad mellan dessa viner, och det enklare vinet av Aligoté. Den djupa och breda husstilen går igen även i aligotévinet, som bådde bjuder på djup, en god men inte fet kropp och en markerat frisk syra. Medan de flesta viner av Aligoté bör drickas inom några år från skörd, kan vinet från Coche-Dury sparas i en bra bit över 10 år. Det är till och med så att vinet vinner på flera års lagring. En annan producent som håller Aligoté högt, är Laurent Ponsot på Domaine Pontos i byn Morey-Saint-Denis. I hans utmärkta vin Morey-Saint-Denis Clos des Monts Luisants döljer sig faktiskt enbart Aligoté! Eftersom stockarna är hundra år gamla (de planterades 1911), får vinet ett djup och en bredd som ger det en god komplexitet. Aubert de Villaine (som äger och driver Domaine de la Romanée-Conti) gör också ett utsökt aligotévin under sin egen etikett A et P de Villaine. Tyvärr säljs vare sig detta vin eller det från Coche-Dury i Sverige, men rör man sig i Bourgogne (eller på annat i håll i Frankrike) kan man ju alltid hålla ögonen öppna.

Gaja Barbaresco 2016 har landat

Vin Älskar man Nebbiolo kan detta vara ett av årets viktigaste…
19 Sep, 2019

Thomas Sjögren testar Scanpan TechnIQ

Mat och Restaurang Höstens stekheta nyhet från Scanpan heter TechnIQ! Det är en…
17 Sep, 2019

Rockys återkomst: Sveriges mest öldrickande hund är tillbaka - med en Pilsner Urquell i handen

Whisky och Bourbon Pilsner Urquell fortsätter samarbeta med äkta original och näst på…
16 Sep, 2019

Pocket by Pontus dukar upp på Lidingö

Mat och Restaurang Nya Lidingö Stadshus får nu ett förstklassigt restaurangtillskott när krögaren…
16 Sep, 2019

Ulrika Brydling tilldelas Karin Franssons mentorpris 2019

Mat och Restaurang Ulrika Brydling har tilldelats Karin Franssons mentorpris 2019. Priset syftar…
16 Sep, 2019

Zero Waste Ale – En bröl är Scandics senaste hållbarhetslansering

Whisky och Bourbon Nu når Scandics nästa hållbarhetssatsning svenska ölfantaster. Den 16 september…
16 Sep, 2019
Artikelarkivet