Hem Vinvärlden Alkohol förvärrar allergi

Alkohol förvärrar allergi

av Livets Goda

I dagarna har det varit pollenpremiär viker innebär hösnuva, nysningar, klåda och hosta för mängder av svenskar. Nu visar studier att alkohol kan orsaka eller förvärra dessa symptom. Problemet är dock inte alkoholen i sig utan det histamin som produceras av jäst och bakterier under jäsningsprocessen av öl, vin och sprit. Vin och öl innehåller dessutom sulfiter, en annan grupp av föreningar som är kända för att framkalla astma och andra allergiliknande symptom. En stor svensk studie har visat att symptom på astma, bronkit och hösnuva var betydligt värre på testpersoner som nyligen druckit alkohol. Den vanligaste utlösande faktorn var vin och kvinnor var av okänd anledning betydligt mer drabbade än män. En annan amerikans studie gjord på tusentals kvinnor visade att de som drack mer än två glas vin om dagen, fördubblade risken för allergiska symptom. Detta fenomen uppkom dessutom bland kvinnor som inte hade allergiska symptom i början av studien. Det roliga i kråksången är att vissa livsmedel som innehåller eller frisätter histamin kan motverka den negativa effekten. Exempel på dessa är lagrade ostar, syrade grönsaker, bröd som innehåller jäst och vindruvor. Alltså, ta ett gott bröd och en bit lagrad ost till vinet så är problemet löst.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING