Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Alkoholfri drink på Kombucha

Alkoholfri drink på Kombucha

av Livets Goda

Rutabaga är en av två restauranger som Mathias Dahlgren driver på Grand Hôtel i Stockholm. Restaurangen är dedikerad för nästa generations vegetariska gastronomi. Här tipsar vi om en alkoholfri drink gjord på kombucha som Oskar Pettersson, Rutabaga, tagit fram som du kan göra själv därhemma.

Kombucha

Du behöver:
2 l Kombucha (naturell)
300 g frysta lingon
100 g florsocker
Skal av 5 st citroner

Till garnering
1 jordgubbe
1 msk smulade frystorkade hallon
2 msk hallon/lingon puré (mixa 1 dl hallon med 0,5 dl lingon, söta upp med lite florsocker)
1 limezest
Frysta hallon

Gör såhär:

Blanda alla ingredienser och låt dra i ca 3h. Sila bort lingonen och citronskalen. Kyl och kolsyra (soda stream fungerar utmärkt).

Garnering/Servering:

Fyll halva glaset med frysta hallon, häll på 2 msk hallon- och lingon puré, kvarta en jordgubbe och fäst i purén. Smula frystorkade lingon över och avsluta med en skruvad limezest. Fyll upp glaset med den kylda/kolsyrade Kombuchablandningen.

Tips:
Använd frysta hallon istället för is, det kyler drinken samtidigt som det skapar en visuell effekt.

Vad är Kombucha?
Kombucha, fermenterat te, har använts i Asien i tusentals år, och på senare tid blivit väldigt populärt i västvärlden, framförallt bland hälsomedvetna personer. I USA och i stora delar av Europa har drycken nått stora framgångar tack vare den goda smaken och dessa nyttiga och hälsosamma egenskaper.

Drycken görs på te med hjälp av en ”Kombuchasvamp”, som egentligen är en mjölksyra-bakteriekultur. Drycken framställs genom att kulturen/svampen tillsätts i en blandning av te och någon form av socker. Sockret är inte till för oss utan för att bakteriekulturen ska kunna göra sitt jobb. Det mesta av sockret äts upp av bakterierna och omvandlas till näringsämnen. Oftast kan man också tillsätta frukt- eller bärjuice för att ge färg, smak och tillföra ytterligare nyttiga antioxidanter till drycken. Kombucha har använts för sina hälsobringande egenskaper inom den asiatiska kulturen i årtusenden och tros ha sitt ursprung redan i den kinesiska Qin-dynastin för 2000 år sedan. I Kina kallas Kombucha till och med för ”Livets Elixir”

Producent
I Sverige brygger företaget Better You (www.betteryou.se) ekologisk Kombucha i sitt eget bryggeri och man har för stunden 6 olika smaker (Naturell, Hallon/citron, Jordgubb/mynta, Persika/granatäpple, Blueberry/lime samt Äpple/ingefära). Kombuchan levereras i en glasflaska om 250 ml och kostar ca 35 kr.

Better You´s ekologiska Kombucha finner man i utvalda ICA, Life och Hälsokraftbutiker och på www.betteryou.se.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING