Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Alkomätare – ett sätt att säkerställa bilresan efter midsommarfirandet

Alkomätare – ett sätt att säkerställa bilresan efter midsommarfirandet

av Livets Goda

Med midsommar som närmar sig kommer även resor och en storkonsumtion av alkohol. Men att sätta sig i bilen och köra hem dagen efter ett storartat midsommarfirande kan vara ett misstag man får betala ett högt pris för. 

AlcoSense Laboratories har gått igenom den senaste statistiken över rattfylleribrott som visar att runt en tredjedel av de som åker fast gör det på morgonen och förmiddagen dagen efter. Troligen för att de inte är medvetna om att de fortfarande har alkohol kvar i blodet.

– De flesta som kör onyktra på morgonen och under förmiddagen gör det förmodligen inte avsiktligt. Sverige har en mycket låg promillegräns, vilket innebär att det kan vara lätt att fortfarande ha alkohol i kroppen morgonen efter att ha druckit kvällen innan. Du kanske inte känner till effekterna av alkoholen, men den kan fortfarande vara där, säger Hunter Abbott, vd för AlcoSense Laboratories.

Vi vet nog alla att det är både olagligt och oetiskt att köra bil påverkad. Men alla har kanske inte koll på vilka direkta följder rattfylla kan innebära för både individ och samhälle. AlcoSense Laboratories har listat vad det faktiskt kostar att förlora körkortet vid rattfylleri. Och det är inte billigt, man ångrar snabbt de sista glasen man tog in på småtimmarna.

Nedan ser du några av de kostsamma följder som brottet har.

Nytt körkort
Kostnaderna varierar från person till person. Man brukar säga att det oftast landar på mellan 15 000 – 20 000 kronor. Gör du bara de obligatoriska momenten, det vill säga vad det minimum kan kosta rör det sig om en summa på cirka 4000 kronor.

Utebliven inkomst
Domstolsbeslut kan ta tid, beroende på hur allvarligt brottet är varierar tiden det tar. Men man kan behöva räkna med att missa många timmar från jobbet vilket kan resultera i utebliven inkomst.

Rättshjälpsavgift
Timkostnaden för advokat som biträder vid brottmålet är 1725 kronor. Personer som tjänar mindre än 260 000 kronor per år beviljas rättshjälp vilket täcker 80 procent av kostnaderna. Den dömde måste betala tillbaka en del av detta, hur mycket beror på inkomsten.

Böter
Detta är nog det belopp som är den största för individen. En dagsbot räknas i stora drag vara en tusendel av årsinkomsten före skatt. Minsta bötesbeloppet är 750 kronor. Information från BRÅ visar att vanligaste dagsboten att få för rattfylleri ligger på mellan 35–44 dagsböter. Som för den som har en normalinkomst får en bot på minst 14 840 kronor och minst 18 656 kronor.

Man kan alltså konstatera att om man chansar och sätter sig i bilen dagen efter ett midsommarfirande kan det ge förödande och framför allt onödiga följder. På grund av skillnader i ämnesomsättning från person till person är det nästintill omöjligt att beräkna när alkoholen har lämnat kroppen. Vilket gör att det kan skilja sig från gång till gång och person till person.

Vill man vara säker på att man sätter sig i bilen och inte bryter mot några moraliska eller juridiska lagar så är en alkoholmätare ett hjälpsamt verktyget att ta till hands. AlcoSense är en prisbelönt alkoholmätare som används både för privat och professionellt bruk. Som är designad på ett sätt som gör den lätt att använda och efter en utandning har du resultatet på skärmen som visar om du kan köra eller inte. För mer information besök www.alcosense.se.

 

RELATERAD LÄSNING