Hem NyheterNyhet WB Alla årets vinnare i Nolia Beers öltävling

Alla årets vinnare i Nolia Beers öltävling

av Livets Goda

I årets öltävling under Nolia Beer X-mas Festival delades priser ut i kategorierna årets julöl, ale & ipa, porter & stout samt lager till bryggerier från Umeå, Skellefteå och Jämtländska Nälden. Skellefteå bryggeri tog hem både bästa ale & ipa, lager samt pris för tävlingens bästa öl, Nolia Beer Master.

Lina Näsström och Joel Lundmark på Skellefteå bryggeri med diplomet för Nolia Beer Master, årets öl alla kategorier under Nolia Beer X-mas Festival 2021.

– Vi jäser allt traditionellt i öppna, rektangulära, jäskar som sätter en rätt unik prägel på ölen, säger Joel Lundmark, bryggmästare på Skellefteå bryggeri.

Årets öltävling under Nolia Beer X-mas Festival delade ut priser i fyra kategorier samt tävlingens bästa öl alla kategorier, Nolia Beer Master. Nolia Beer Master tilldelades Kallholmen Levande Lager, En tjeckisk pilsner från Skellefteå Bryggeri med följande motivering:
”Brödig och söt med en guldig och härlig färg. En tjeckisk pilsner med det lilla extra som tar oss tillbaka till Prag. Ypperligt exempel på stilen i både doft och smak.”

Detta öl vann också pris för bästa lager. Men det var inte de enda priserna som tilldelades Skellefteå bryggeri. De vann även för bästa ale & ipa med Vintage Ale 2021.

– Jag brukar säga det, att vill man prova ett bryggeris hantverksskicklighet då provar man deras lager, säger Joel Lundmark på Skellefteå bryggeri och fyller i:

– Vi har inte varit med på någon mässa på ett par år så vi har verkligen sett fram emot att träffa folk. Det var väldigt roligt att få återse gamla, kända ansikten igen.

Årets julöl

En av säsongens mest intressanta utnämningar, årets julöl, tilldelades No. 24 från Reinklou Ranch Brewery, som har sin hemvist i jämtländska Nälden. Värt att nämna är att det är deras första julöl. Juryns motivering: ”En utsökt Dubbelbock med värmande toner av russin, karamell och rostad malt. El öl som passar perfekt på julbordet”.

– Det känns väldigt bra. Vi ville göra ett julöl som inte blev för tung. Den skulle ha inslag av jul men inte av kryddor, utan få lite tyngre toner av humle och malt så du kanske vill dricka en till, säger Olle Reinklou.

Bästa porter & stout tilldelades Umeåbryggeriet U&me Beer för sin Imperial Pike med motiveringen: ”En välbalanserad och söt imperial stout där kaffet bokstavligen hoppar ur glaset. Ett utmärkt exempel av stilen”.

Erfaren jury

Juryordförande Dave Orman var stolt över juryns arbete och sammansättning, som i år helt bestod av lokala förmågor.
– Jag tycker att vi har lyckats samla mycket erfarenhet och kompetens i juryn. Många har varit med under tävlingens alla år. Vi har både hemmabryggare och människor från ölindustrin, men också sommelierer som har en bred smakkunskap inom både öl och vin, något som bidrar till att juryarbetet, som verkligen är ett teamwork, fungerar så bra och med så hög kvalitet, säger han.

I tävlingsjuryn:

Dave Orman, juryordförande. Utbildad ölsommelier sedan 2017, grundare av Umeå Beer Club och har arbetat inom ölindustrin sedan 2003. Jobbar just nu som hovmästare på Umeå Folkets Hus.

Andreas Häggström, en ölnörd som även har bryggt öl hemma sedan 2013 och har arrangerat Norrlands hembryggarträff sedan 2016. Andreas ägde ett tag en ölkyl som omskrevs i såväl VK som Aftonbladet och som Beernews till sist utsåg till Sveriges mest kända kylskåp.

Mimmi Äijö har jobbat inom ölindustrin sedan 2010 när hon drev sin egen pub i London. Nu jobbar hon nära med Umeå Beer Club och dricker allra helst imperial stouts som är svarta som natten.

Hanna Eriksson. En tävlingsrutinerad sommelier som länge har serverat både vin och öl till Umeås törstiga restauranggäster. Hon är idag en öl älskande sommelier och fortsätter att utbilda sig inom dryck konstant.

Niklas Johansson. Hembryggare som bland annat vunnit svenska upplagan av Omnipollos hembryggartävling 2015. Han har arrangerat Norrlands hembryggarträff sedan 2016.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING