Hem NyheterNyhet WB Allt du behöver veta om Cognac

Allt du behöver veta om Cognac

av Christoffer Enquist

Produktionen av cognac kan bara ske i kommunen Cognac, som ligger kring staden med samma namn i södra Frankrike. Regionens runt 80 000 hektar är uppdelade i sex ”cru”, eller distrikt på svenska.

Rémy Martin

länken HÄR kan du fördjupa dig i allt du behöver veta om detta Frankrikes guld

Rémy Martin på Systembolaget

Rémy Martin VSOP, 95 LGP
Nr 172, 519 kr,
Rémy Martin räknas till ett av världens fyra stora cognachus, rötterna går tillbaka ända till 1724 då vinbonden Paul-Emile Rémy Martin började destillera de viner han odlade tillsammans med sin far utanför staden Cognac. I dag är hans namn för evigt förknippat med världens mest sofistikerade spritdryck. Rémy Martin definierar närmast begreppet cognac. I VSOP kommer 100 procent av druvorna från de främsta gårdarna i Grande och Petit Champagne.
Läs gärna: Chefredaktören har ordet: Plötsligt händer det… Rémy Martin VSOP >>>

Rémy Martin XO, 96 LGP
Nr 80101, 1499 kr
Rémy Martin XO är en av cognacindustrins mest respekterade buteljeringar. Den tillverkas uteslutande av vin från Grande Champagne och Petite Champagne, som är de distrikt som anses ge det allra förnämsta destillatet. Efter att långsamt ha destillerats två gånger i en traditionell Potstillpanna lagras eau-de-vien på fat av Limousine-ek i upp till 37 år.

Louis XIII, 100 LGP
Nr 80127, 30,999 kr
Louis XIII är en cognac som egentligen bara kan jämföras med sig själv. Den blandas av mer än 1 200 Eau du vier från de mest prestigefyllda vingårdarna i Grande Champagne. Vissa av faten har vilat i Rémy Martins lagerhus i över 100 år, inget är yngre än 40 år. En del av dessa unika fat av Limousine-ek är över 200 år gamla. Flaskan är handblåst i kristall av elva glasblåsare från ett av världens mest berömda glasbruk i franska Baccarat. Flaskan formgavs redan 1824 efter en plunta som hittats på slagfältet vid Jarnac där katolikerna besegrade hugenotterna den 13 mars 1569.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING