Allt man vill ha i en välgjord jänkarchardonnay

Livets Goda 4 Feb, 2019
Vin Kärleken till chardonnay är vansinnigt enkel att förstå. Druvans förmåga att berätta vart den vuxit, hur den uppfostrats samt dess kvalitativa egenskaper ger oss ett brett spektrum av stilar som få druvor i världen, om ens någon, kan konkurrera med. Det innebär såklart att du inte bara sådär rätt och slätt kan säga att du är sugen på en chardonnay för skillnaderna är som natt och dag.


En välgjord jänkare för en blygsam insats...

Ståltankslagrad Chablis eller en fatjäst jänkare?
 Du ser. Men det är just därför som druvan vunnit vår gunst och varför den är så älskad. I detta LG-tips drar vi västerut, till Napa Valley för ett möte med en klassisk chardonnaystil som har många vänner - Black Stallions 2016 Chadonnay.

Napa Valley är inte bara USA:s mest kända vindistrikt, det är också ett av de största i vinvärlden. Här finner du allt från de maffiga cabernetvinerna till de fylliga och smörnötiga chardonnayerna. Med mer än 400 vinerier så är utbudet enormt och med kändisskapet drar vinerna ibland iväg till astronomiska summor. Men det finns pärlor även här, viner som ger dig Napa-känslan utan prislappar därefter. Ett vineri vi följt under flera år är Black Stallion, den gamla hästfarmen som blev till vinegendom och vars land blev inspelningsplats för Francis Ford Coppola och dennes klassiker ”Apocalypse Now”.

Här har man hållit fast vid den generösa stilen även om det ska tilläggas att det skett förändringar. Vi märker att vinet de senaste åren tagit nya steg och lagt större vikt vid fräschören men aldrig släppt det som är själva kärnan i det hela, snyggt fatad chardonnay.

Livets Goda om 2016 Black Stallion Chardonnay från Napa Valley

Allt man vill ha i en välgjord jänkarchardonnay finner vi i denna 2016 som är ett snäpp vassare än husets förra årgång. Jäsning i fat följs av sju månader på vinets fällning i faten, de flesta är franska, och det har gett ett vin med kryddiga nyanser som backar upp den rika frukten där det bockas av allt från vit persika till passion och ananas.

"...snyggt fatad chardonnay."

Det smörnötiga hänger fint med och adderar till det generösa intrycket. Lika skön är smaken som visar upp solmogen tropisk frukt med krämig struktur och balanserande syra och fräschör. Kryddsnärten i avslutet sätter pricken över i:et och vi konstaterar att när überklassisk Napa chardonnay står på önskelistan så gör Black Stallion jobbet med bravur.

90 LGP / Livets Goda

2016 Black Stallion Chardonnay
Nr 75360 (750 ml)
Napa Valley, USA

Black Stallion kostar 199 kronor och du finner den i drygt 80 systembolagsbutiker och till övriga beställer du den utan extra kostnad HÄR >>


Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019

Pol Rogers 2012 Blanc de Blancs imponerar stort

Vin Initialt, precis efter skörden så haglade lovorden tätt om 2012.…
14 Feb, 2019

Maten vi slänger mest – produkt för produkt

Mat och Restaurang Willys ska halvera sitt matsvinn till år 2025. En viktig…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet