Vinet till: Cave de Turckheim Pinot Gris Réserve 2015 Artikelnr: 2119-01 Pris: 95 kronor Recept: Ljummen surkålssallad med äpple och rökt sidfläsk Tillagningstid: 15 min Antal personer: 4-6 Ingredienser 1 msk smör 100 gr rökt sidfläsk skuret i strimlor 2 st röda äpplen, urkärnade, halverade och skurna i skivor 500 gr surkål – häll av vätskan genom en sil 20 gr persilja, plockad och finhackad salt och nymald svartpeppar Tillagning 1. Hetta upp en stekpanna på hög temperatur, lägg i smör. 2. Stek sidfläsket tills det får ordentligt med färg, lägg i äppelskivorna, rör om och låt gå några minuter. 3. Sänk temperaturen till medelvärme, fördela surkålen och persiljan i pannan och låt gå under omrörning några minuter tills surkålen blivit ljummen. 4. Salta och peppra efter smak. Tipset Servera till en god korv t.ex. Nürnberger wurst eller hjortkorv. Recept: Brässerad brysselkål och steklökar med mandel och ädelost Tillagningstid: 20 min Antal personer: 4 Ingredienser 2 msk smör 500 gr brysselkål, ansade och halverade 250 gr jämnstora röda steklökar, skalade 1,5 dl vitt vin Cave de Turckheim Pinot Gris 1 msk flytande honung 140 gr smulad ädelost typ Kvibille Classic ½ dl torkade tranbär ½ dl skuren sötmandel Tillagning 1. Hetta upp en tjockbottnad panna på medeltemperatur, lägg i smöret. 2. Fräs brysselkål och steklökar under omrörning så att de inte får för mycket färg. Ca 5minuter. 3. Häll på vin, rör runt och låt gå under lock ytterligare ca 10 minuter tills löken är mjuk. Rör ner honungen och låt gå 1 minut. 4. Lyft av pannan från spisen och vänd ner ädelost. Garnera med tranbär och mandel. Tipset Servera gärna med en nygriljerad julskinka. Receptet: Juligt silltugg Tillagningstid: 10 + 10 min Antal: 10 styck Ingredienser 20 gr pinjenötter 150 gr riven västerbottenost 2 msk olivolja 2 cl färskpressad citronjuice 1 dl finhackad dill, spara 10 dillvippor till garnering 1 msk finskuren gräslök nymald svartpeppar Senapssill 1 dl majonnäs 2 dl crème fraiche 3 msk skånsk senap 2 msk finhackad dill 1 pkt 5 minuterssill, skuren i bitar. Botten: kavring, knäckebröd, sallad eller valfritt Tillagning Förberedelser 1. Hetta upp en stekpanna till medeltemperatur, lägg i pinjenötterna. Skaka om pannan då och då tills pinjenötterna rostats till den färg du önskar. 2. Blanda osten i en bunke tillsammans med olivolja, citronjuice och dill. Blanda i svartpeppar efter smak. Senapssill 1. Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap och dill i en bunke. Smaka och tillsätt mer senap efter smak. 2. Blanda i sillen. Låt gärna stå ett dygn för att smaken skall sätta sig. Uppläggning 1. Forma ost blandningen till små ”sushikuddar” och lägg på den botten du önskar. 2. Toppa med en bit sill och garnera med dillvippa, gräslök och rostade pinjenötter. Tipset Gör gärna sillen 1 dag innan. Serveras på hårt bröd, mörkt bröd eller i hjärtsalladsblad. Prova gärna med din krämiga favorit sill. (Av Smak i Bild. Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.)
827