Hem Vinvärlden Älskade kanarieö – en djupdykning i Tenerife Del 2

Älskade kanarieö – en djupdykning i Tenerife Del 2

av Livets Goda

Det bästa utbudet finner du ändå på plats – om du väljer att spendera semestern på nordväst eller nordöstsidan av Tenerife. Söderut så är utbudet desto skralare och det är i städerna La Orotava samt Santa Cruz de Tenerife som du bäst köper på dig av rariteterna.

Nedan finner du en genomgång av viner från i första hand Tenerife, den främsta av Kanarieöarna när det kommer till vinproduktion. För med sina drygt 7000 hektar vingårdar och mer än 70 producenter så är det ännu ingen annan ö som kan mäta sig med den ytmässigt sett största av dem alla. Några av nedan nämnda viner är tillgängliga i Sverige.

Viner från Tenerife

Presas Ocampo

2017 Presas Ocampo, Maceración Carbónica, Tacoronte- Acentejo

Oerhört charmerande och inbjudande vin som flörtar med Beaujolais och Loire samtidigt som det har sitt egna uttryck. Vegetalt, skönt rödbärigt, en och annan skumbanan och snygg blommighet. I gommen en uppfriskande stil med kittlande fruktsyra, örtiga instick, hallon, körsbär och viol. Ett vin att njuta i sin ungdom men som trots det inte behöver skämmas för sig då allt är på plats redan. 88/100

Bodegas Insulares

2015 Viña Norte, Tinto Barrica (Juan Cruz, Viticultor), Tacoronte- Acentejo

Ah, det här får en att tänka tankar som drar åt Rioja innan man ångrar sig för det har något mer lättsamt över sig, något som vinerna från Tenerife ofta har – ett lite stjälkigt och pepprigt drag. Men kanske det är lagringen på amerikansk ek som sätter igång referensbanken här för visst finns det lite kryddiga ekinslag men också blommor och lite bärkompott av fint slag. Tanninerna är relativt snälla här, eken ger dem en liten skjuts dock, och allt är gjort i en finstämd ganska modern stil. 90% listan negro och resten är negramoll. 89/100

Envínate

2014 Táganan Parcela Amogoje, Táganana

Mer än 100 år gamla rankor av sorterna marmajuelo, malvasia, listán blanco, gual och forastera från Táganan på nordöstkusten, en del som inte hör till någon av de fem appellationerna på ön. Lagras i äldre fat på sin fällning i ett år och här får man sälta och maritim känsla när det är som vackrast. Gul fet frukt, täthet, syra och jod. Lätt oxidation, havsvindar, syra som ger gåshud och klingande rent avslut. Jisses vad bra. 93/100

2016 Táganan Blanco, Táganana

Ytterligare ett kompromisslöst vin från Envínate och från den nordöstra delen av ön där rankorna växer extremt tätt mot kustlinjen. Här är det blandad druvkompott, vissa har man inte ens namnet på, men sådana som listán blanco, gual och marmajuelo finns med. Försiktig vinmakningsstil, delvis skalkontakt och sedan lagring på använda fat ger ett vin med nötiga, sådär snyggt och svagt oxidativa inslag med tydlig maritim närvaro och gul frukt. Gomkänslan handlar helt och hållet om sältan initialt, innan det saliverande tar vid. Stramt, gulfruktigt och lätt tanninuppfriskande i sin alldeles egna unika stil. 92/100

2016 Táganan Tinto, Táganana

Återigen blandade druvor från samma område som det vita. Envínate arbetar med egen mark samt kontrakterade odlare och rankorna ser ingen gödning eller besprutning och har sannolikt aldrig gjort så. Här får en tredjedel stjälkar hänga med om nu någon var osäker på vinets fräschör. Kräver lite tid i glaset för att lufta bort initial funk men sedan så exploderar det i transparent mörkbärig frukt, terökiga toner och örter tillsammans med jod. I gommen ett syrligt vin med lite ruffiga tanniner, lätt stjälkbeska men också ett saliverande drag som gör vinet lättillgängligt. 91/100

Bodega Reverón

2016 Pagos de Reverón, Tinto Barrica, Bodega Reverón

Elegant sak, med snyggt inarbetade fat, kryddighet, rök, peppar och färska örter. Hallon, körsbär och smultron kompletterar. I gommen den där slanka fina stilen med syra, saftighet, sval frukt och moderata fattoner. Känns som om Tenerife-producenterna gjort detta i evigheter för det är mycket känsla i vinerna. Lär vara än bättre om ett till två år. 89/100

2017 Pago Reverón Tinto Jóven Ett vin medvetet producerat för tidig konsumtion och man lyckas riktigt bra med det. Beaujolaiskänslan dyker upp som ett brev på posten även om det finns aningen mer ört och värme med bland intrycken. Annars är det generöst saftig transparent bärfrukt som driver detta framåt och likaså i gommen blir det lätt stora klunkar till maten. Gör sitt jobb med bravur. 86/100

Bodegas Viñátigo

2013 Viñátigo Vijariego Negro

3,628 flaskor producerade av denna som går under namnet sumoll på fastlandet. Här är det pepprigt och örtstjälkigt snyggt och kryddat med fattoner samt mörka körsbär. Med luft en inbjudande violblommighet. I gommen ett vin som upplevs slankt men som ändå har ryggrad, lagom med fläsk och pigga tanniner. En timme i glaset och det blommar ut, något som indikerar att vinet har mer att ge trots sina fem år redan. Den här vill man dricka igen. 90/100

2016 Ensamblaje Tinto

Ett av toppvinerna från Viñátigo som återfinns på den nordliga sidan, i Santa Cruz de Tenerife, men som hämtar druvor från olika lägen runtom ön. Här möts baboso negro, vijariego negro, tintilla och negramoll i en skön mix som resulterat i 3210 flaskor. Inga nya fat utan två till fyra år gamla används och varje druva vinifieras separat. Naturlig jäst och försiktig intervention. Den här gillas skarpt och upplevs generöst samtidigt som det finns djup och det där lilla extra som fångar intresset. Mörkbärigt, kryddigt och violigt samtidigt som det finns struktur, tanniner och fräschör i den inbjudande smakprofilen. Större täthet och koncentration än många av de viner vi provar från ön. 92/100

2013 Baboso Negro

En raritet onekligen, druvren alfrocheiro preto som portugiserna kallar den och även där, i Dão, så är det extremt ovanligt att den får stå på egna ben. Här finner vi en med begynnande mognad på en restaurang i La Orotava och måste bara ha in den. Tobak, kryddor och mörk frukt men ändå transparent i sitt anslag. Lätt rökighet, smeksamma tanniner, mogen frukt med torkade inslag och pigg syra ger ett vin med personlighet men som onekligen varit värt ett högre betyg om faten hade sansats. För det är liksom synd på fin druvjuice att inte hålla igen… 90/100

2016 Ancestrales

En raritet som endast produceras i 3000 exemplar och som, precis som namnet antyder, tar sikte på en gammal teknik där skalen får vara med och skydda vinet. Här är det nämligen tal om den gröna gual, bual på Madeira, och vinet får jäsa med skalen som sedan lämnas kvar i vinet tre veckor innan de avlägsnas och lagringen fortsätter i betongägg. Ett snyggt, generöst öppet och örtdrivet orange vin med en hel del citrusfrukt, främst apelsiner, men också gulfruktiga inslag såsom aprikos. Tanninerna gör sig tillkänna i smakbilden som ändå integrerats snyggt med den strama frukttonen samtidigt som det finns ett piggt syrabett. Överraskande maffig i sitt anslag men finner ändå balansen. Urläckert. 92/100

Bodega Cumbres de Abona

Testamento Dulce, DO Abona

Tenerife lyckas väl med de söta vinerna då de: dels sällan blir för söta men också för att blommigheten är relativt återhållsam. Lite som Madeira även om detta inte är förstärkt. Mer handlar det om vilken sort av malvasia man odlar och denna årgångslösa från Abona upplevs härligt frisk och pigg med livgivande syra, integrerad sötma och gulfruktiga inslag. Ett vin som gör sig särdeles fint till bär med sina 80 gram socker. 88/100

Altos de Tr3vejos

2017 Bambú Blanco

Charmig etikett och charmigt vin på främst listán blanco där det citruspigga får sällskap av gul frukt, rökiga stenar och örter i en ganska stram stil. Lätt kropp, pigg syra och läskande vin som har sina förtjänster i sin torra stil. Från en liten producent i Vilaflor, vis vulkanens södra sida och på 1300 meters höjd. 87/100

2012 Aromas de Tr3vejos

Flaskan gör oss suspekta med sin parfymliknande form men skam den som dömer på förhand för detta är bland det bättre vi provar bland öns söta viner. Här möts moscatel och malvasía aromática och druvorna hämtas från ett läge på över 1200 meters höjd. Det förklarar det soldränkta men också den precis syran och fräschören som tar tag i bygget och styr det parfymerade i en mer stram riktning. Djup, rök, blommighet och älskvärdhet i ett. 92/100

Bodegas Tajinaste

2017 Paisaje de las Islas, malvasía aromática & marmajuelo

Från Valle de la Orotava kommer denna häftiga mix av två druvor som du sällan stöter på än mindre tillsammans. Marmajuelo får några månader i ek medan malvasían enbart ser stål. Blenden ger ett vin med snyggt aromatiskt djup, diskret ekkrydda, gulfruktiga nästan tropiska inslag och det där lätt rökiga. Doften skulle kunna antyda sötma är att vänta men icke; torrt, rent och med läskande syra blir detta en strålande följeslagare vid matbordet. Personligt! 90/100

Suertes del Marqués

Vitt

2017 Trenzado, Valle de la Orotava (lanseras 26 april på SB, 189 kr)

Han gör blott två vita men å andra sidan är bägge så bra att Jonatan är ursäktad. Vinet är namngett efter flätningstekniken av rankorna, trenzado, och det mesta i denna blend är listán blanco där åldern på rankorna spänner över nästan ett och ett halvt sekel, från 10 till 150 år. Lagringen sker i femhundralitersfat, alla använda. 2017 inleder lätt reduktivt med krutrökiga inslag men luftas snabbt och istället blir det persika, modellera, citrusfrukt och vegetala instick i en subtil oxidativ stil. Smaken är ännu ung med närmast småyppiga drag även om den strama stenfrukten vill annat och så finns den saliverande saltstänkta känslan med hela vägen. Så rent, så snyggt. 92/100

2017 Vidonia Viñas Viejas, Valle de la Orotava (webblansering 25 april, 309 kr)

Tenerifes främsta vita vin? Mycket talar för det och än mer sedan Jonatan ändrade riktning i och med 2016. Gamla rankor från tre parceller skapar Vidonia och en druvren listán blanco som visar upp en finessrik doft med färska aprikoser, vit persika och svaga tropiska hintar. Och så då den där delikata svagt oxidativa känslan som skänker djup. Initial sälta, saftig struktur och generös klingande ren frukt i en närvarande och precis stil som visar tätheten från de gamla rankorna. Lite elektrisk syra på toppen av det hela gör denna till en stor upplevelse. Det här skulle inte göra bort sig bredvid betydligt mer namnkunniga viner… 94/100

2014 Vidonia Viñas Viejas, Valle de la Orotava

Oj vad bra det här är! Första tanken går mot Bourgogne och tändstickssplån men sedan kommer en annan typ av gul frukt, vegetala instick och en lätt rökig nyans och en svag känsla av superdiskret oxidation. Eteriskt är ordet. I gommen en imponerande närvaro, precis syra och slank men ändå inbjudande frukt. Andas klass och maxar i personlighet. Värt att ta omvägar för att få med sig hem. 93/100

Rött

2017 7 Fuentes, Valle de la Orotava (artikel 2763, 149 kr) Det är en skön känsla att se denna på Systembolagets hyllor och veta att det finns hopp om att finna riktiga hantverksviner runt om i landets monopolbutiker. Här har Jonatan blandat listán negro med tintilla och det är delvis egna vingårdar men främst från odlare som han arbetar med i Valle de la Orotava. Vissa av rankorna klättrar uppåt 180 års ålder! 2017 är ett kliv uppåt i kvalitet jämfört med den mer funkiga 2016 och här noteras en charmig blommighet som får sällskap av rödskimrande bärfrukt i form av hallon och körsbär, örtstjälkiga drag, svag rökighet och en smak med silkiga tanniner, skärpt syra och stramt solmogen bärfrukt. När instegsviner är så här bra så ökar onekligen förväntningarna på övriga viner från producenten. 90/100

2017 El Lance, Valle de la Orotava (lanseras i vår på SB, 189 kr)

Lite vresig i nuläget och inte inbjudande som 7 Fuentes men det finns ett större djup i vinet och likaså struktur som indikerar vad som snart komma skall. Mycket ursprungskänsla här med järniga toner, rökighet och viss läder och bondgård som dock snabbt luftas bort. Tanninerna är i dagsläget lite ruffiga och syran behöver lugna sig något, integreras med vinet, men det finns fin mörk körsbärsfrukt, animaliska inslag och snygg örtstjälkighet som säger ta det lugnt något år till. 91/100

2017 Vino de Parcela La Solana, Valle de la Orotava

En vingårdsparcell på 1,5 hektar planterad med listán negro där de yngsta rankorna är 80 år och de äldsta 150 år. Skänker onekligen perspektiv. La Solana hör till de mer eleganta vinerna ur Jonatans portfölj och inte minst i 2017 så har han prickat rätt med ett vin som visar upp stenrökiga inslag med kryddig och generös mörk körsbärsfrukt. I gommen visar det sin klass just nu med fina täta och mogna tanniner, uppbackande ek och precis syra. Om ett par år lär detta aspirera på än bättre omdömen. 92/100

2014 Vino de Parcela La Solana, Valle de la Orotava

Referenserna flyger vilt här. Etna? Beaujolais? Eller är det Ribeira Sacra på fastlandet? Här har vi ett transparent rött som bjuder på en saftig stil med blommiga drag, stjälkighet och jordgubbar/hallon. Lätt att ta till sig men här finns ändå ett visst djup med läcker syra som får en att associera till blodapelsin, lite kärva tanniner och saftig frukt. Kräver mat men det är också då det försvinner snabbt! 92/100

2017 Vino de Parcela Candio, Valle de la Orotava

Jonatan har dragit ner rejält på tiden som vinerna spenderar i ek, inte minst för denna Candio som hämtar sitt namn från den ravin som går genom Suertes del Marqués vingårdar. Jordmånen domineras av vulkaniska inslag mixat med lera och det är ett annat uttryck i vinet som uppvisar en mörkare frukt. Men här finns också en violblommighet som luckrar upp och som harmonierar med stenkrossen och tobakstonerna. Även smaken har mer murriga inslag men tanninerna är mogna, frukten charmigt solmogen och så finns det en nerv i tätheten som gör det hela intressant. 92/100

2017 Vino de Parcela El Chibirique, Valle de la Orotava

Det är inte firmans äldsta rankor men oj vad de presterar, dessa 60-80 år gamla listán negra i den 0,4 hektar lilla parcellen El Chibirique. Krutrök och mörk frukt möter svart te, stenkross och örtiga nyanser samt smart hanterad ek. Tanninerna drar åt det mer kompakta hållet till men här finns rikligt med frukt för att hänga med på resan i flera år, struktur likaså. Tänk att Jonatan använde vingården till 7 Fuentes-buteljeringen tidigare! 93/100

2015 Vino de Parcela El Chibirique, Valle de la Orotava (privatimport, 339 kr)

Sista årgången innan man byter inriktning och strävar efter mindre extraktion utan att förlora tätheten i vinerna. Och jodå, det är absolut bra även här men med ett vin som 2017 färskt i minne så förstår man också Jonatans vilja att finjustera vinmakningen och bjuda in Luis Seabra att hjälpa till initialt. Faten talar högre i 2015, mer krydda, och frukten upplevs mörkare vilket drabbar fräschören något. Men i gommen är det finessrikt i burgundisk tappning och med silkiga tanniner samt tät bärfrukt i rökig tappning. 91/!00

2017 El Esquilón, Valle de la Orotava

”Den här släpper jag inte det närmaste året” säger Jonatan och när vi provar så förstår vi resonemanget. Utan tvekan det vin som visar upp mest vresighet just nu med allt från peppriga, lätt funkiga inslag i doften, våta stenar, körsbär och lingon samt kompakta tanniner i en tät kropp. Från en 1,4 hektar stor vingård med listán negro och en dos tintilla. 92/100

2017 Vino de Parcela El Ciruelo, Valle de la Orotava

Ett av favoritlägena är de 0,75 hektar som El Ciruelo-parcellen utgör. Namnet, plommon på spanska, hämtas från det gamla plommonträd som står i vinmarken men det är kryddiga körsbär som styr doftintrycket tillsammans med svart te, finessrik ek och svagt stjälkiga toner. Smaken är så balanserad med tanniner av finare sandpapperskvalitet, precis syra, täthet och bra grepp. Elegans. 93/100

2017 Vino de Parcela Los Pasitos, Valle de la Orotava

0,25 hektar baboso negro som odlats med cordon royat-beskärning och inte trenzado. Lätt att falla pladask för med sin lite mer yppiga och förförande stil och frukt men har kanske inte djupet som listán negro kan erbjuda. Det sagt, Los Pasitos kompenserar detta med energi och drickglädje samtidigt som det inte saknas struktur. Blir spännande att se hur denna utvecklas. 92/100

2017 Cruz Santa, Valle de la Orotava

Druvan syns sällan i Valle de la Orotava men här har Jonatan Garcia Lima ett vingårdsläge nära staden av vijariego negro, den som kallas sumoll i Penedès på fastlandet även om det finns det som hävdar att druvan är unik för öarna. Upplevs mer lättillgänglig och det noteras bland annat en mer läskande Beaujolaisliknande struktur. Viol, färska plommon och cassis i doften följs upp av en charmig smakprofil med saftig gomkänsla, silkiga tanniner, lätt malört och stjälk med pigg syra. 91/100

2017 La Floridita, Valle de la Orotava (privatimport, Winetrade, 229 kr)

Avstjälkad listán negro som efter fyra dagars jäsning i betong får rinna av och fyller två använda femhundralitersfat där jäsningen fortsätter. Här sker sedermera också den malolaktiska omvandlingen och vinet stannar i fat tre månader innan det buteljeras utan filtrering. La Floridita är så in i bängen charmerande och rakt på sak men ändå med djup i såväl nos som gom. Blommigt, transparent och saliverande i en saftig stil med skärpa och smeksamma tanniner. 91/100

2017 Suertes Cool

Litersflaskan är en del av det Dirk Niepoort i Portugal startade upp, Nat’ Cool. Tanken är att, från olika hörn av iberiska halvön, visa upp viner som bygger på försiktig intervention, minimal extraktion och lokala druvor – och kärnan i det hela är viner som du mest ska dricka utan att fördjupa dig allt för mycket i. Vi har provat ett par av dem och de har varit synnerligen älskvärda och nu har även Jonatan bjudits in att vara med. Suertes Cool följer konceptet och den transparenta, örtdrivna, lätt syrliga och funkiga stilen är verkligen läcker i stora klunkar. Man blir glad av det här utan att överanalysera. 88/100

Viner från andra Kanarieöar

La Palma

Llanos Negros

2006 Los Tabaqueros (landar i Sverige i vår, 295 kr)

På en av Tenerifes bättre restauranger blir vi tipsade om detta av en supercharmig italiensk sommelier. Ön La Palma är onekligen på g med två högkvalitativa producenter i Llanos Negros samt Matías i Torres och denna nollsexa har man först nyligen lanserat! Här blandas druvorna sabro, malvasía aromática, vijariego och listán blanco och resultatet är en maffig, gulfruktigt örtig bouquet med honungsmognad och generositet som är väldigt lätt att gilla. Likaså gomkänslan är skönt expressiv med oerhört vital frukt samtidigt som det finns mognadsnyanser och det den måhända saknar i finess viner den på stor, stor charmfaktor. Landar senare i vår i Sverige tillsammans med ytterligare ett vin från producenten! 92/100

Matías i Torres

2016 Malvasía aromática Piezas N3

Inte helt olikt det från Llanos Negros i stilen men här finns mer frukt och lite oxidativa toner som säkerligen kommer från ett halvår på gamla kastanjefat. Honungsslöjad gul frukt, torkade örter, nötter och kryddhylla i en skön mix som dessutom har en tydlig solmognad låter måhända inte så friskt men så smakar man och får en härligt alert syra som lyfter upp den ganska maffiga smaken och de många intrycken. Rökigt, djup och markerad sälta….det är väldigt lätt att älska personliga viner som detta från Victoria Torres som tog över familjegården efter hennes far gick bort för några år sedan. 91/100

Lanzarote

Bodegas Los Bermejos

2014 Malvasía Volcánica Brut Nature (artikel 70605 BS, 219 kr)

De mest extrema förhållandena på Kanarieöarna står Lanzarote för och ön är mer eller mindre täckt i svart lava efter det vulkanutbrott som varade i närmare sex år under 1700-talet. Gropar grävs för att komma ner till den näringsrika jorden för på ytan finns inget att hämta. Och sedan byggs skydd runt rankorna för att inte de kraftiga vindarna ska demolera rankan. Att här uppe få idén att producera att mousserande vin från sina malvasía volcánica, en unik druva för ögruppen och en korsning mellan malvasía aromática och inhemska marajuelo, ja det är värt mer än en klapp på axeln. Särskilt när vinet är bra! Här bjuds svagt oxidativa toner, gröna mandlar, citrus och en närmast florliknande känsla med läcker solmognad. Smaken kopplar ganska omgående ett rejält grepp om gommen med bra bett i syran, gulfruktiga inslag och markerad sälta i en saliverande stil. Egensinnigt, intressant och gott! 91/100

2017 Malvasía Volcánica Seco (artikel 72049 BS, 159 kr)

Ståltankslagrad malvasía fullpackad med växtlägeskänsla. Ja, det beskriver bäst denna 2017 som visar mer av druvkaraktären med subtil blommighet, aprikos och närmast tropiska inslag som lindas in i en krutrökig doft. Frukten är sval i smaken men ändå mogen, syran distinkt och det saliverande draget får nog tillskrivas sältan. Rent avslut som lämnar en med en behaglig eftersmak. 89/100

2017 Malvasía Volcánica Fermentado en Barrica (artikel 77721 BS, 169 kr)

Om man jäser sin Lanzarote-malvasía i fat så får man en smörnötig ton som skickar provaren till alla tänkbara klassiska chardonnayadresser i Europa. Fast sedan så avslöjar vinet sig allt mer, att vi har med ett annat ursprung att göra där rökiga nyanser, sälta och aprikos får större utrymme. Skärpt smak med fin krydda från eken som dock aldrig blir dominant utan vinet bibehåller sin unikhet, syra och mogna gula aprikosfrukt och persika med saliverande avslut och härligt gomfäste. Att blinda den här för de som trodde de visste allt… 90/100

Gran Canaria

2016 Frontón de Oro Tintilla

Jodå, det finns även bättre grejer från Gran Canaria och Frontón de Oro får nog placeras högst upp. Detta är en druvren tintilla, det vill säga graciano och som växt på cirka tusen meters höjd. En kortare tid i amerikansk ek, fyra månader, ger vissa ekkryddiga och vaniljiga drag men det är den mörka frukten som leder vägen tillsammans med ett rökigt inslag som får oss att associera till salami. Smaken är tät, aningen robust men med fina tanniner, animaliska undertoner och örtiga drag. Mörka körsbär och plommon leder vägen och tar väl hand om eken. 89/100

 

RELATERAD LÄSNING