Hem Vinvärlden Älskvärd merlot från klassiska Zenato!

Älskvärd merlot från klassiska Zenato!

av Niklas Jörgensen

Sedan mitten av 1990-talet har högst kompetenta Zenato producerat merlot öster om Gardasjön. Druvan har en tradition som går långt tillbaka i tid i norra Italien och stilen får sitt alldeles egna unika uttryck, något som kommer fram strålande fint i den klassiska 2016-årgången som nu finns på Systembolaget.  

Merlot är ingen nymodighet i Italien och särskilt inte i de nordliga delarna av landet där druvan har funnits sedan mitten av 1800-talet. Ofta mixad med de två cabernet-druvorna för att få ner syran i vinerna även om druvrena viner blivit allt mer vanligt. Norditaliensk merlot har sitt eget uttryck och misstas sällan för en Bordeaux. Inte minst det gräsiga, lätt stjälkiga gör sig särdeles fint tillsammans med körsbärsfruktigheten och ger viner med stor fräschör.

Det är framförallt de röda vinerna från Valpolicella som en majoritet främst associerar med namnet Zenato; Amarone della Valpolicella mest av allt. Men Zenato har många strängar på sin lyra och brinner lika mycket för vinstilar som kanske inte nått samma popularitet. De vita vinerna från Lugana exempelvis men även då merlot från Gardasjön – ett vin som är mitt vintips denna vecka. Ett vin som gör sig lysande till en hembakad pizza!

Niklas om Zenatos 2016 Merlot Garda

Ett vin som jag druckit flertalet årgångar av och som aldrig gjort mig besviken. 2016 är inget undantag utan hör till de bättre då det finns en svalkande finess i vinet som bär upp de gröna nyanserna på ett fint sätt. Ett stänk gräsighet, grön paprika, örtiga nyanser och rödskimrande frukt med körsbär i förarsätet liksom bara ropar ut sitt ursprung. Smaken är saftig, nästan läskande i sin framtoning med silkeslena tanniner, lite stjälkigt motstånd och skön mognad i frukten. En ytterst diskret fathint noteras, balsamiska syror och ett harmoniskt och kryddigt avslut.

89 LGP

Gott idag, särskilt om det avnjutes lätt kylt, och när vinet provas till en hembakad pizza med durumvete involverat i degen så att den kan kavlas extra tunn, ja då är vinet i sitt rätta element!

Zenatos merlot finns i drygt 30 Systembolagsbutiker. Till övriga beställer du vinet utan extra kostnad. En flaska (75 cl, 13,5%) kostar 149 kronor och har artikelnummer 32224 >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING