Amanda Ledel gör landets bästa Pâté-Croûte – representerar Sverige i VM i Lyon

av Livets Goda

För andra året i rad anordnades SM i Pâté-Croûte på Restaurangakademien i Stockholm. Totalt tävlade åtta kockar från välrenommerade restauranger från hela Sverige i hopp om att ta fram landets bästa inbakade paté- och charkuterihantverk. Efter en intensiv final är det nu klart att Amanda Ledel från restaurang Voisine i Stockholm kan titulera sig som svensk mästare och representant för Sverige i Lyon, där hon tävlar mot kockar från hela världen för att ta hem VM.

Foto: Stefan Andersson

” Det känns fantastiskt. Jag har lagt många sena timmar på att förfina receptet, så det känns otroligt att ha vunnit och att få representera Sverige i Lyon. Det känns extra stort att det för andra året i rad är en kvinna som åker, och att det är just Malidza som jag tar över stafettpinnen från – hon har varit ett enormt stöd hela vägen. Nu ska jag fira med ett glas champagne tillsammans med vänner och kollegor på Voisine, och sedan få en god natts sömn. Det känns som att jag förtjänat det!”, säger vinnaren Amanda Ledel.

Inför världsfinalen i Lyon, som avgörs den 2 december, har Amanda en tydlig strategi för att återigen stå högst upp på prispallen.

”Jag måste lita på mig själv och inte tvivla. Det handlar om att fortsätta öva varje dag nu under de kommande två månaderna. Vi serverar patén på Voisine och även om vi haft en skicklig jury idag så är gästerna också en bra måttstock. Min paté kanske inte har de allra bästa smakerna eller den perfekta degen – men det är helheten som gör den så god, och det är därför jag står här som vinnare.”, fortsätter Amanda.

Championnat du Monde de Pâté-Croûte har anordnats i den gastronomiska huvudstaden Lyon sedan 2009. Förra året deltog Sverige för första gången med Malidza Larsson som representant i finalen. Årets tävling går av stapeln den 2 december i Lyon med 14 deltagare från hela världen.