Hem NyheterVinnyhet Amarone firar 70 år!

Amarone firar 70 år!

av Christoffer Enquist

Amarone firar 70 år i år och bakom den första lanseringen av Amarone som gjordes 1953 står vinhuset Bolla. Årgången i flaskan som släpptes då var 1950.

Bolla

Vinhuset Bolla representerar sannerligen hårt arbete i vingården redan sedan starten för över 135 år sedan. Som stolta ambassadörer för den italienska livsstilen, med gourmetmat och kvalitetsprodukter i centrum, är det inte förvånande att just familjeföretaget Bolla var de som startade den internationella framgångssaga som Amarone är, genom att vara det första vinhuset att lansera en kommersiell Amarone.

Det var när familjens överhuvud fyllde 80 år i april 1953 som barn och barnbarn lät buteljera hans favoritvin och gjorde en etikett för vinet som en hyllning. Vid den här tiden var detta en smått revolutionerande idé, eftersom Amarone-viner var något man drack hemma på vingården, inte sålde.

Vilken Amarone släpptes då? Jo, Bolla Le Origini Amarone Classico Riserva 1950. “Le Origini” som den kallas av vinmakaren dvs ”originalet” är nu, precis som på femtiotalet, gjort på handplockade druvor från vingårdar i Valpolicella, druvorna får sen lufttorka i Bollas torkhus uppe på hög höjd i Torbe i cirka 3 månader innan vinet görs och lagringen tar vid, först i små fat, därefter i större fat. Bolla Le Origini Amarone görs bara i bra år och tillgängligheten är alltid begränsad.

Idag är det årgång 2013 som gäller.
Bolla Le Origini Amarone Classico Riserva 2013 finns att köpa på Systembolaget i beställningssortiment. Smidigt att beställa och sen hämta upp i butiken. Varje flaska levereras i en fin träask. Årgången 2013 har fått fina betyg bland annat av Faccini Doctor Wine som ger den här årgången hela 95 poäng!

Mer information om vinet finns här: https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/bolla-le-origini-7342601

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING