Amarone från exceptionell årgång

Livets Goda 6 Feb, 2019
Vin Bland Italiens ikonviner finner vi det; amarone. Älskat av så många, inte bara här hemma utan i stora delar av världen. Något som inte minst exportsiffrorna tydligt indikerar. Ändå så har benämningen amarone på etiketten inte varit med så länge, 1953 för att vara mer exakt, även om tekniken med att torka druvor är bra mycket äldre än så. Först med att marknadsföra amarone? Klassiska producenten Bolla.


En ståtlig amarone med historia...

När Alberto Bolla fyllde 80 år så uppmärksammades detta av familjen genom en specialbuteljering, en Riserva del Nonno, farfars reserv. Vinet, en 1950:a, hade dessutom amarone tryckt på etiketten och Bolla var först ut med att använda begreppet som idag nått ikonstatus i vinvärlden. Bolla själva hyllar också farfars vin som satte igång allt och det sker i stora årgångar via toppbuteljeringen Le Origini, ursprunget.

Nu lanseras en limiterad mängd av 2011 Le Origini på Systembolaget och det är onekligen en av de främsta årgångarna för Valpolicella, inte minst för produktionen av amarone. Att det rör sig om en exceptionell årgång bekräftas av valet att lansera en Le Origini som dessutom fått tillägget riserva, något som innebär hela fyra år på fat plus ytterligare tid i flaska.

Livets Goda om Bolla Le Origini Riserva från Bolla
Här är det enbart druvor från de främsta lägena i Classico-zonen. Corvina dominerar och backas upp av en fjärdedel rondinella. De många åren på större fat har resulterat i ett vin som direkt från första sniffen bjuder på stor generositet och där inslagen av torkade frukter, inlagda körsbär, läderfåtölj, piptobak och brasved är sådär härligt klassiska för amarone som går in i nästa mognadsfas.

Och den känslan förstärks i smaken där kraft möter begynnande mognad, kryddiga undertoner, mörk choklad och generös frukt i en intensiv och tät struktur med smeksamma om än tydliga tanniner. Solmognaden balanseras fint upp av en pigg syra och avslutet är skönt efterhängset.

90 LGP / Livets Goda

2011 Le Origini Amarone Classico Riserva
Nr 73426 (750 ml)
Valpolicella, Italien

Le Origini Riserva kostar 389 kronor och varje vin som beställs levereras i en trälåda från Bolla. Du finner länk till vinet här >>


Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019

Pol Rogers 2012 Blanc de Blancs imponerar stort

Vin Initialt, precis efter skörden så haglade lovorden tätt om 2012.…
14 Feb, 2019

Maten vi slänger mest – produkt för produkt

Mat och Restaurang Willys ska halvera sitt matsvinn till år 2025. En viktig…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet